mainos_1102

Rakentaminen
Runko ja rakennustuotteet (julkisivutuotteet, kivi, laatat, tiili)
Sisäpinnat ja tilaosat (lattiat ja päällysteet)

Tiilessä ja laatoissa on valtavasti valinnanvaraa

Laatoilla luonnonkiven tuntua

artikkelikuva: Tiilessä ja laatoissa on valtavasti valinnanvaraa

Kuva: Aihio arkkitehdit Oy

Keraamisten suurlaattojen materiaalina käytetään savea, kvartsia ja maasälpää. Valmistustapansa ansiosta ne ovat vahvoja ja kestävät hyvin sekä korkeita että matalia lämpötiloja ja kosteutta.

”Luonnonkivi on arvokas ja haastava materiaali. Keraamisilla laatoilla voidaan luoda luonnonkiven tuntua julkisivuun kiveä joustavammin”, sanoo arkkitehti Aapo Huotarinen Aihio Arkkitehdit Oy:stä.

Suurlaatoilla voidaan luoda perinteisestä poikkeavia julkisivuratkaisuja. Laatat vaativat tuekseen sekundäärirakenteita. Julkisivukorjauksissa laattajärjestelmillä voidaan luoda järjestelmällisiä ja hillittyjä ulkoasuja.

”Laattoja käyttäessä detaljiikka on suuressa roolissa. Ikkuna- ja oviaukoissa on useita vakiintuneita ratkaisuja. Toteutustavan valinta vaikuttaa rakennuksen ilmeeseen”, Huotarinen kertoo.

Suunnittelijan sekä laattojen ja laattajärjestelmän toimittajan yhteistyö varmistavat, että suunnitellut detaljit ja halutunlainen viimeistely ovat toteutettavissa.

Tiili on maanläheinen materiaali

Tiilellä on vahva ominaisluonne, joka etenkin paikalla muurattuna viestii laatuvaikutelmaa. Värimaailmassa punatiilen rinnalle ovat nousseet valkoisen ja harmaan sävyt lähes mustaan saakka. Tiilipainotteisen alueellisen kok

”Esimerkiksi Tampereella on vahva urbaani perinne punatiilen käyttämisessä. Tiilessä on käsityöläisyyden leimaa ja sen soveltuvuus erilaisiin kohteisiin on hyvä lukuisien tiilimallien ja värien ansiosta”, sanoo Huotarinen.

Tiilirakennuskokonaisuuksia täydennettäessä uusi rakennus pyritään usein sovittamaan sekä värimaailman että tiilen koon suhteen ympäröiviin rakennuksiin. Uuden rakennuksen ilmeeseen voidaan luoda vaihtelua käyttämällä erilaisia ladontoja, esimerkiksi pystyladontaa ikkunanylityksissä.

”Tiilijulkisivun muotokieli voidaan ulottaa myös rakennuksen sisätiloihin käyttämällä tiiltä myös sisällä. Erilaiset muuraustekniikat, esimerkiksi pitsimuuraus, antavat sisätiloille luonnetta”, Huotarinen sanoo.

Materiaalivalinta on hyvä huomioida jo suunnittelun alkuvaiheessa, sillä tiilen koko ja muoto vaikuttavat esimerkiksi ulkoseinien mitoitukseen. Pitsimuurauksen lisäksi muilla tavallisemmillakin tiililadonnoilla voidaan luoda julkisivuun kolmiulotteisuutta tai käyttää niitä tehosteina.


kuva
Arnheimin elokuvateatteri.
Kuva: M.KIEVITS / HAGEMEISTER GMBH & CO

Tiilijulkisivussa on ilmettä

Tiili on Suomen sääolosuhteissa hyvin kestävä ja ympäristöystävällinen julkisivumateriaali. Julkisivu- ja kattotiilien valikoima ja värimaailma on valtava.

”Suomessa värien käyttö on edelleen melko perinteistä ja varovaistakin. Tiilirakentamisessa suositaan mustan, harmaan ja beigen sävyjä. Keski-Euroopassa värejä käytetään rohkeammin”, sanoo projektimyyntipäällikkö Marke Maakari Novenberg Oy:ltä.

Novenberg on rakennus- ja sisustusmateriaalien maahantuontiyritys. Valikoimaan kuuluvat useiden eri valmistajien julkisivu-, katto- ja maatiilet sekä puu- ja sisustustuotteet. Julkisivutiilten valikoima kattaa eri värisävyt ja eri koot sekä käsinlyödyt, leikatut, pursotetut ja lasitetut tiilet, muototiilet ja klinkkerit.

”Eri värien ja kokojen lisäksi tiileen on saatavilla erilaisia struktuuripintoja, pintakäsittelytapoja ja lasituksia. Tiilivalikoima mahdollistaa upean näköisten ja vaihtelevien julkisivujen luomisen pienillä helpoilla valinnoilla ilman vaativien erikoistekniikoiden käyttämistä”, Maakari sanoo.

Korjausrakentamisessa julkisivuihin pyritään löytämään usein aiemman kaltaisia tiiltä. Punatiilessä on runsaasti sävyjä ja erikoissävyjä, joista löytyy sopiva tuote saneerauskohteisiin.

kuva
”Tiileen on saatavilla myös erilaisia teknisiä ominaisuuksia kuten äänen- ja lämmöneristävyyttä sekä tilan akustiikkaan vaikuttavia ominaisuuksia. Myös erilaiset muototiilet mahdollistavat kiinnostavat pintarakenteet”, kertoo Maakari.
Kuva: DANIEL SUMESGUTNER / HAGEMEISTER GMBH & CO

Muuraustekniikoilla erilaisia toteutuksia

Erilaiset muuraustekniikat tuovat lisää monipuolisuutta toteutuksiin. Esimerkiksi ohutsaumatekniikalla tiilten saumakohdat voidaan häivyttää, ja sauman muotoa vaihtelemalla voidaan tuoda julkisivuun elävyyttä. Lisää ilmettä ja kolmiulotteisuutta saadaan pitsimuurauksella ja reliefimuurauksella.

”Reliefeissä tiiltä voidaan muurata vaihtelevasti vaakaan ja pystyyn ja muodostaa erilaisia kuvioita. Osa tiilestä voidaan muurata syvemmälle ja tuoda osa esiin seinäpinnasta. Seinään voi rakentaa kuvioita luovasti. Julkisivussa voidaan käyttää eri muotoisia muototiilejä ja luoda aaltoilevia tai pyöreitä pintoja”, kuvailee Maakari.

Tiilirakentamista helpottavat myös tekniset innovaatiot. Esimerkiksi pitsimuurausta on mahdollista tehdä koneellisesti, mikä nopeuttaa ja helpottaa rakennusprojektia. Muurausrobottien ohjelmointi mahdollistaa vaativienkin projektien toteuttamisen.


kuva
KUVA: UUDENMAAN PINTASUOJAUS KY

Pintojen suojaus rakennusten elinkaarimalleissa

Elinkaariajattelussa mitataan sekä tuotteen valmistusprosessin ympäristövaikutuksia että tuotteen käytön aikana syntyviä ympäristövaikutuksia kuten energiaan kulutusta, jätteiden määrää ja muita tekijöitä. Rakennusten osalta merkittävimmät ympäristövaikutukset muodostuvat niiden käyttövaiheessa. Oman osansa ympäristövaikutuksiin tuo julkisivujen huolto, jossa voidaan saavuttaa ekologisia ja taloudellisia säästöjä oikeilla suojausvalinnoilla.

Suoja-aineiden tekniset ominaisuudet ovat kehittyneet huimasti viime vuosina. Pidemmällä aikavälillä suojaus tuo merkittäviä säästöjä, sillä suojattua julkisivua ei tarvitse huoltaa ja puhdistaa yhtä usein kuin suojaamatonta julkisivua. Suoja-aineella käsitelty julkisivu säilyy suojaamatonta pidempään hyväkuntoisena.

”Uusimmat julkisivusuojamme ovat itsepuhdistuvia, joten julkisivun puhdistuskustannukset pienenevät merkittävästi. Auringonvalo aktivoi pintaa siten, että orgaaninen aines alkaa hajota”, kuvailee toimitusjohtaja Kari Enroth Uudenmaan Pintasuojaus Ky:ltä.

Uudenmaan Pintasuojaus on kivi- ja betonipintojen suojauksiin erikoistunut perheyritys, joka tarjoaa suojausratkaisuja myös metalli-, puu-, lasi- ja muovipinnoille. Suunnittelijoille, rakennuttajille ja muille tahoille tehdään suoja-aineilla käsiteltyjä malleja kohteen mukaan toivotunlaisen lopputuloksen varmistamiseksi.

Suojattu pinta puhdistuu vedellä

Julkisten rakennusten riesana ovat usein graffitit ja töhrintä, ja julkisissa rakennuksissa käytetäänkin suoja-aineita jo hyvin laajasti. Materiaalista riippuen voi suojaamattoman pinnan puhdistus töhryistä olla haastavaa ja kallista. Pahimmillaan puhdistus voi pilata esimerkiksi rapatun seinän tai tillipinnan.

Suojattujen pintojen puhdistaminen on helpompaa ja ympäristöystävällisempää, sillä vahvoja kemikaaleja ei tarvita. Pinta puhdistuu pienellä vedenpaineella, eikä seinään jää jälkiä töhryistä eikä pesuista. Suojatut julkisivut puhdistuvat myös sateen avulla ja pysyvät siisteinä useita vuosia.

Pintasuojaus estää sadeveden tunkeutumisen rakenteisiin, mikä säästää pintoja rapautumiselta.

Mikäli käytetty suoja-aine on hydrofiilinen eli vesi leviää sen pinnalle tasaisesti, kuivuu seinäpinta huomattavan nopeasti. Pinnan pysyminen kuivana ehkäisee myös homekasvustojen muodostumista pinnalle.

”Oikeanlaisilla suojauksilla rakennukselle saadaan ikään kuin julkisivun Gore-Tex-takki: vedenpitävä, mutta hengittävä”, sanoo Enroth.


kuva
Marmorikuvioinen laatta sarjasta Golden Pure.
Sininen laatta on nimeltään Sodalite.
KUVA: PUKKILA OY AB

Näyttäviä marmori- ja puukuviointeja laatoilla

Laatat ovat aikaa kestävä, ympäristöystävällinen ja hygieeninen valinta sekä julkisten että yksityisten tilojen sisustukseen. Keraaminen laatta kestää hyvin erilaisissa käyttöolosuhteissa ja laajasta valikoimasta löytyy mallistoja sisä- ja ulkokäyttöön.

”Laatta on todella monipuolinen tuote, ja erilaisia kuoseja on valtavasti, mikä tarjoaa huikeita mahdollisuuksia tilan visuaalisen ilmeen suunnitteluun. Kuoseja yhdistelemällä voidaan toteuttaa mahtavia kokonaisuuksia”, sanoo projektipäällikkö Seija Pigg Pukkilalta, joka on keraamisten laattojen suunnittelun ja valmistuksen vahva ammattilainen.

Tällä hetkellä lattialaatoissa käytetään skandinaaviseen tyyliin harmonisia ja rauhallisia kuviointeja. Nousevana trendinä ovat marmori- ja puukuvioidut laatat.

”Marmorikuvioilla on ollut kysyntää jo jonkin aikaa, mutta ensi vuoden puolella kuosit ovat aiempaa voimakkaampia. Värimaailmassa kullanhohto on nouseva trendi”, kertoo Pigg.

Kivikuvioinnit ja betonimainen laatta ovat myös Suomessa suosittuja. Kullan lisäksi muut metallinhohtoiset sävyt sekä ruosteen ruskea ovat kasvattamassa suosiotaan.

”Myös ulkoasultaan perinteisen tiilenpunaisen, rouhean laatan kysyntä on kestävän kehityksen myötä noussut uudelleen, sillä se sopii tyylillisesti ja visuaalisesti hyvin yhteen puurakentamisen kanssa”, Pigg sanoo.

kuva
Hotel Kakolan puukuvioinen laatta sarjasta Soft, väri Caramel.
KUVA: PUKKILA OY AB

Digipainotekniikalla aidon näköistä pintaa

Puurakentamiseen voidaan yhdistää myös puukuvioista laattaa, josta nykytekniikalla saadaan erittäin aidon näköistä. Myös marmorikuvioinnit ovat nykyisin monipuolisia ja ilmeikkäitä.

”Nykyisellä digitekniikalla pintaan saadaan elävyyttä ja vaihtelevia kuvioita. Puukuvioisen laatan pintaa joutuu koskettamaan, jotta voi varmuudella tunnistaa onko kyseessä puu vai keraaminen laatta”, sanoo Pigg.

Seinälaattojen osalta skandinaaviset hiekan sävyt ja lämpimät harmaat sävyt ovat suosittuja. Julkisissa tiloissa seinälaattojenkin väreillä uskalletaan leikitellä koteja enemmän.

”Aiempia vuosia suurikokoisempien laattojen kysyntä on kasvanut sekä lattia- että seinälaatoissa, ja markkinoilla on jopa sivultaan 1,8 metrin kokoisia lattialaattoja. Myös seinälaatat ovat selvästi suuremassa”, toteaa Pigg.

Teksti: Merja Maukonen

Mitä mieltä olit artikkelista?

vote 1 vote 2 vote 3 vote 4 vote 5

Seuraa Prointerior

Prointerior uutiskirje

UUSIMMAT

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
prointerior 4/2024

prointerior-lehti



Seuraa Prointerior
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prologistiikka »     prometalli »     proresto »     seatec »