mainos_1102

Projektiesittelyt (matkailu ja kulttuurirakennukset, vapaa-ajan ja viihtymisen rakennukset)

Helsinki-Vantaan Non-Schengen terminaali - Luontoelämys lentomatkustajille

artikkelikuva: Helsinki-Vantaan Non-Schengen terminaali - Luontoelämys lentomatkustajille

HELSINKI-VANTAAN LENTOASEMALLE helmikuussa avautunut Non-Schengen terminaalin laajennus tarjoaa matkustajille niin huipputeknologiaa kuin rauhaa ja elämyksiä. Kaukolentoja palvelevan terminaalin laajennus käsittää neljä uudisosaa: eteläsiiven, länsisiiven, Aukion ja rajatarkastuksen. Yhteensä 75 000 neliömetrin kokoisen terminaalin laajennus on osa Finavia Oyj:n strategiaa ja osa Helsinki-Vantaan vuoteen 2021 ulottuvaa kehitysohjelmaa. Laajennuksella tähdätään vaihtoliikenteen kapasiteetin kasvattamiseen sekä lisäämään suomalaisuuden tunnettavuutta maailmalla.

Julkiseen rakentamiseen ja lentokenttäsuunnitteluun erikoistunut PES-Arkkitehdit Oy vastasi Helsinki-Vantaan terminaalilaajennuksen arkkitehtisuunnittelusta. Helsinkiläinen arkkitehtitoimisto on suomalaisen arkkitehtuuriviennin suunnannäyttäjä ja yritys onkin palkittu useissa eri kansainvälisissä kilpailuissa.

PES-Arkkitehdit Oy:n osakas ja Non-Schengen terminaalin laajennushankkeen pääsuunnittelija Tuomas Silvennoinen kertoo Aukion toimivan keskipisteenä kaikille matkustajavirroille. " Aukio on terminaalilaajennuksen sydän. Matkustajille haluamme viestittää arkkitehtuurin, suomalaisen designin, materiaalien sekä tapahtuma-aukion installaation avulla, että Suomi on korkeanteknologian maa, jolla on poikkeuksellisen läheinen luontosuhde. Terminaali tarjoaa suoria ja epäsuoria viestejä Suomesta ja suomalaisuudesta, joko lyhyesti Suomessa vieraileville tai kauttakulkumatkustajille."

Suomalainen metsäaukio
Hankkeen alkuvaiheessa Finavian Oyj järjesti suunnittelukilpailun Non-Schengen-alueen laajennuksen tapahtuma-aukion käytöstä ja tarinasta. Kilpailun voitti suunnittelutoimistot Davidson Tarkela Oy ja Rune & Berg Design Oy konseptillaan nimeltään "Metsäaukio". Kilpailun voittanut konsepti kiteytyi sloganiin "When A Piece of Wild Turns into Peace of Mind". Metsäaukion lähtökohta oli, että jokainen matkustaja saisi kokea pienen palan Suomea ja mielenrauhaa suomalaisessa luonnossa. Vaikka Aukiolla tapahtuukin paljon niin se olisi kuitenkin rauhoittava paikka matkustajille – myös niille matkustajille, jotka näkevät Suomesta vain lentokentän.

"Meille suomalaisille rauha löytyy luonnosta ja metsästä. Suomen luonto on ollutkin koko projektin taustalla ja sen pohjalta olemme luoneet konseptin, joka ottaa kaikki aistit huomioon ja antaa hetken hengittää ja rauhoittua hektisessä ympäristössä", kertoo Rune & Berg Oy:n osakas ja suunnittelija Jenni Herkama.

Rune & Berg Design on vuonna 2011 perustettu helsinkiläinen merkityksellisten kokemusten suunnittelutoimisto, jonka tekemien tilojen, konseptien, ilmeiden ja palveluiden sydämessä on niiden käyttäjä.

Tuulen huminaa ja puron solinaa
Tapahtuma-aukion matkustajat pääsevät ihastelemaan ja rauhoittumaan Suomen luonnon äärelle. Suurelta videonäytöltä matkustaja voi kokea monin aistein esimerkiksi Kolin maiseman tai Lapin maiseman Pallakselta. Kokonaisvaltaisen luontokokemuksen takaa 360-asteinen, kaksi metriä korkea ja 75 metriä pitkä led-näyttö sekä äänimaailma mikä kulkee kuvamaailman mukana.

Suuresta koosta huolimatta led-näyttö kunnioittaa hienosti tilan arkkitehtoonista luonnetta. Screenille on kuvattu kaikki Suomen neljä vuodenaikaa ja tilassa on interaktiivinen ja reaktiivinen äänimaisema, joka seuraa näytöllä näkyvää kuvaa sekä tilassa liikkuvaa ihmistä.

"Kokonaiskokemuksen hallinta ja matkustajan kokemus oli tärkeitä seikkoja, kun pohdimme aluetta. Sama matkustaja saattaa olla eri hetkissä eri roolissa, kuten liikematkalla tai esimerkiksi perheen kanssa matkalla. Tärkeää oli tunnetilojen tunnistaminen", Herkama selventää.

Videonäytön lisäksi alueelta löytyvät interaktiiviset seinäprojisoinnit, mitkä täydentävät matkustajien elämystä sekä lisäävät suomalaisuuden tunnettavuutta. Matkustaja voi esimerkiksi kädellään piirtää seinälle revontulia.

Luonnonvaloa ja luonnonmateriaaleja
Kattolyhdyn kautta ja tilan yläosien pintojen heijastamana tapahtumaaukiolle tulvii luonnonvaloa, mikä luo tilaan avaruuden tuntua ja valoisuutta. Teräksen ja suurien lasipintojen lisäksi luonnonmateriaalit näkyvät vahvasti kaikkialla Aukion sisustuksessa. Tapahtuma-aukion lattiassa on ajaton ja kestävä tammiparketti sekä seinissä ja katossa on käytetty pääosin koivua. Korkean tilan seinät ja katto on teknistä koivuviilua mikä antaa mielikuvaa lentokonevanerista. Turvatarkastuksesta tapahtumaaukiolle johtavat oviaukot on verhottu tyylikkäällä massiivisaarnella.

"Aukiolle haluttiin terminaalirakennuksille tyypillisiä teräs- ja lasirakenteita pehmentäviä puupintoja- ja elementtejä", toteaa PES-Arkkitehtien Tuomas Silvennoinen.

Suurin osa Aukion kalusteista on PES-Arkkitehtien käsialaa. Kalusteet on suunniteltu erilaisia käyttötarkoituksia ajatellen. Tapahtuma-aukion kolmesta lehden muotoisesta kalusteesta koostuva penkkiryhmä voidaan hajottaa pienempiin osiin ja osien toimiessa esimerkiksi esiintymislavana tai puhujakorokkeena.

Luontoaiheita, puuta ja suomalaisuutta näkyy myös turvatarkastuksessa. "Alueelta löytyy viiluseiniä, mihin on jyrsitty kuvia suomalaisista villieläimistä. Myös lapsilla on oma turvatarkastuslinja, josta löytyy puusta veistettyjä eläinhahmoja", Silvennoinen selventää.

Niin arkkitehtoonisesti kuin visuaalisesti vaikuttava Aukio luo tyylikkäät puitteet elämyksellisen matkustajakokemuksen luomiseen ja tila ottaa hienosti kaikki aistit huomioon tarjoamalla kiireisille matkustajille aikaa hengähtää ja rauhoittua.

Teksti: Heli Mäkiranta
Kuvat: Kari Palsila

Mitä mieltä olit artikkelista?

vote 1 vote 2 vote 3 vote 4 vote 5

Seuraa Prointerior

Prointerior uutiskirje

UUSIMMAT

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
prointerior 4/2024

prointerior-lehti



Seuraa Prointerior
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prologistiikka »     prometalli »     proresto »     seatec »