mainos_1112

Kalusteet ja varusteet (keittiöt)

Ammattikeittiö- ja siivottavuussuunnittelu

artikkelikuva: Ammattikeittiö- ja siivottavuussuunnittelu

Ammattikeittiösuunnittelun erikoissuunnittelija tarvitaan hankkeisiin, joihin sisältyy ammattikeittiö. Suomi poikkeaa muista maailman maista siinä, että täällä erikoissuunnitteluala on pitkälti laitetoimittajien varassa. Muualla laitetoimittajista riippumattomat asiantuntijat suunnittelevat ammattikeittiöt ja avustavat myös laitekilpailutuksissa. Kiinteistön puhtaanapito on yksi suurimmista kiinteistöjen ylläpitokustannuseristä. Siksi myös siivottavuus tulee huomioida kiinteistön suunnitteluvaiheessa.

Uutta ei tulisi suunnitella vanhojen toimintamallien pohjalta

Damicolla on 20 vuoden kokemus ammattikeittiösuunnittelusta ja avainhenkilöt ovat itse työskennelleet eri tehtävissä erilaisissa ravintoloissa ja niiden keittiöissä.

Erityisen paljon kokemusta Damicossa on julkisen sektorin ruokapalvelutoiminnasta. Suunnittelijat osaavat opastaa tilojen käyttäjiä valitsemaan aiempaa tehokkaampia ja laadukkaampia toimintamalleja ja tarpeelliset määrät laitteita niiden toteuttamiseksi.

Vastuullisuus- ja kustannussyistä tilankäyttö tulee optimoida. Ammattikeittiössä tulee olla riittävästi tilaa sujuvan toiminnan varmistamiseksi, muttei yhtään ylimääräistä neliötä ja kuutiota lämmitettäväksi ja jäähdytettäväksi.

Siivottavuus

Damico suunnittelee kiinteistöihin myös siivouskeskuksia ja avustaa suunnittelutiimejä kiinteistöjen siivottavuuden parantamisessa. Rakennuksen suunnitteluratkaisuilla voidaan merkittävällä tavalla vähentää tai kasvattaa siivouskustannuksia. Julkisen rakennuksen ylläpitokustannuksista jopa liki kolmasosa muodostuu puhtaanapidon kustannuksista.

Lattioiden puhtaanapito on suurin kustannuserä siivouspalvelussa.

Damico auttaa tilaajia linjaamaan ne rakentamisratkaisut, joilla pyritään optimoimaan siivottavuutta vähentämättä tilojen viihtyisyyttä tai vaikeuttamatta liiaksi arkkitehtuurin toteutumista.

Elinkaariajattelua

Julkitiloihin valittavien materiaalien tulee olla elinkaarihinnoiltaan huokeita. Usein ammattikeittiön lattia on pinnoitettava uudelleen jo 3–4 vuoden kuluttua asennuksesta tai jopa aiemmin. Damico avustaa spesifioimaan kulutusta kestävät ja puhtaanapitokustannuksiltaan kohtuulliset lattiat paitsi ammattikeittiöön, myös muihin tiloihin. Myös muut pintamateriaalit on tarkasteltava niiden puhdistettavuuden kannalta.

Lattioiden lisäksi ammattikeittiörakentamisessa on erityishuomio kiinnitettävä ilmanvaihtoon. Toimiva ilmastointikatto on rakentamisvaiheessa kallis, mutta leikkaa parhaimmillaan jopa puolet tilan energiakustannuksista.

Esimerkiksi lasipintoihin päädyttäessä tulee olla tietoinen niiden vuotuisesta puhtaanapitokustannuksesta.

Tiedustelut:
Minna Dammert
Damico Oy
p. 050 5272465
minna.dammert@damico.fi

Mitä mieltä olit artikkelista?

vote 1 vote 2 vote 3 vote 4 vote 5

Seuraa Prointerior

Prointerior uutiskirje

UUSIMMAT

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
prointerior 4/2024

prointerior-lehti



Seuraa Prointerior
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prologistiikka »     prometalli »     proresto »     seatec »