Kalusteet ja varusteet (keittiöt)
Ammattikeittiö- ja siivottavuussuunnittelu
Ammattikeittiösuunnittelun erikoissuunnittelija tarvitaan hankkeisiin, joihin sisältyy ammattikeittiö. Suomi poikkeaa muista maailman maista siinä, että täällä erikoissuunnitteluala on pitkälti laitetoimittajien varassa. Muualla laitetoimittajista riippumattomat asiantuntijat suunnittelevat ammattikeittiöt ja avustavat myös laitekilpailutuksissa. Kiinteistön puhtaanapito on yksi suurimmista kiinteistöjen ylläpitokustannuseristä. Siksi myös siivottavuus tulee huomioida kiinteistön suunnitteluvaiheessa.
Uutta ei tulisi suunnitella vanhojen
toimintamallien pohjalta
Damicolla on 20 vuoden kokemus ammattikeittiösuunnittelusta
ja avainhenkilöt ovat itse työskennelleet eri tehtävissä erilaisissa
ravintoloissa ja niiden keittiöissä.
Erityisen paljon kokemusta Damicossa on julkisen sektorin
ruokapalvelutoiminnasta. Suunnittelijat osaavat opastaa tilojen
käyttäjiä valitsemaan aiempaa tehokkaampia ja laadukkaampia
toimintamalleja ja tarpeelliset määrät laitteita niiden toteuttamiseksi.
Vastuullisuus- ja kustannussyistä tilankäyttö tulee optimoida.
Ammattikeittiössä tulee olla riittävästi tilaa sujuvan toiminnan
varmistamiseksi, muttei yhtään ylimääräistä neliötä ja kuutiota
lämmitettäväksi ja jäähdytettäväksi.
Siivottavuus
Damico suunnittelee kiinteistöihin myös siivouskeskuksia ja avustaa
suunnittelutiimejä kiinteistöjen siivottavuuden parantamisessa.
Rakennuksen suunnitteluratkaisuilla voidaan merkittävällä tavalla
vähentää tai kasvattaa siivouskustannuksia. Julkisen rakennuksen
ylläpitokustannuksista jopa liki kolmasosa muodostuu puhtaanapidon
kustannuksista.
Lattioiden puhtaanapito on suurin kustannuserä siivouspalvelussa.
Damico auttaa tilaajia linjaamaan ne rakentamisratkaisut, joilla
pyritään optimoimaan siivottavuutta vähentämättä tilojen viihtyisyyttä
tai vaikeuttamatta liiaksi arkkitehtuurin toteutumista.
Elinkaariajattelua
Julkitiloihin valittavien materiaalien tulee olla elinkaarihinnoiltaan
huokeita. Usein ammattikeittiön lattia on pinnoitettava
uudelleen jo 3–4 vuoden kuluttua asennuksesta tai jopa
aiemmin. Damico avustaa spesifioimaan kulutusta kestävät
ja puhtaanapitokustannuksiltaan kohtuulliset lattiat paitsi
ammattikeittiöön, myös muihin tiloihin. Myös muut pintamateriaalit
on tarkasteltava niiden puhdistettavuuden kannalta.
Lattioiden lisäksi ammattikeittiörakentamisessa on erityishuomio
kiinnitettävä ilmanvaihtoon. Toimiva ilmastointikatto on
rakentamisvaiheessa kallis, mutta leikkaa parhaimmillaan jopa puolet
tilan energiakustannuksista.
Esimerkiksi lasipintoihin päädyttäessä tulee olla tietoinen niiden
vuotuisesta puhtaanapitokustannuksesta.
Tiedustelut:
Minna Dammert
Damico Oy
p. 050 5272465
minna.dammert@damico.fi