mainos_1078

Sisäpinnat ja tilaosat (lattiat ja päällysteet, matot, tekstiilit)

Pienennä toimitilan hiilijalanjälkeä valitsemalla vähähiilinen tekstiililaatta

artikkelikuva: Pienennä toimitilan hiilijalanjälkeä valitsemalla vähähiilinen tekstiililaatta

Tekstiililaatta vaimentaa askelääniä ja hälyä toimistotiloissa. Vivahteikas kuvio mahdollistaa sekoiteltavuuden valmistuserien kesken ja joustavan päivityksen. Kuvassa Interface-tekstiililaatta Paver 50x50 cm.

Vähähiiliset pintamateriaalivalinnat auttavat hillitsemään toimitilauudistuksista aiheutuvia hiilipäästöjä. Interfacen vähähiilisten, akustoivien tekstiililaattojen valmistuksessa käytetään kierrätettyjä ja biopohjaisia materiaaleja

Toimitilojen uudistaminen voi aiheuttaa rakennuksen elinkaaren aikana huomattavan määrän hiilipäästöjä. Vuokratoimitiloissa vuokra-aika saattaa olla vain kolmesta viiteen vuotta, minkä jälkeen tilojen ilmettä päivitetään seuraavan vuokralaisen brändin mukaiseksi.

”Mitä useammin pintoja uusitaan, sitä tärkeämpää on kiinnittää huomiota pintamateriaalien vähähiilisyyteen. Hiilijalanjälkeä voidaan pienentää huomattavasti valitsemalla vähähiilisiä tuotteita, jotka valmistetaan kierrätysraaka-aineista ja biopohjaisista materiaaleista”, sanoo Laattapiste-Pukkilan tuoteryhmäpäällikkö Iiris Keinänen.

Laattapiste-Pukkilan valikoimaan kuuluvat vähähiiliset Interfacen tekstiililaatat ovat erinomainen valinta kohteisiin, joissa halutaan vähentää hiilipäästöjä, mutta pintoja joudutaan uusimaan usein: tekstiililaattojen raaka-aineista keskimäärin 80 % on kierrätysmateriaaleja ja 10 % biopohjaisia materiaaleja. Todellinen innovaatio on tekstiililaatta, jossa lähes puolet raaka-aineista on biopohjaisia, jolloin tuotteen hiilijalanjälki painuu alle nollan.

Laattapiste Oy
Interfacen vinyylilankut sisältävät kierrätysmateriaalia ja ovat yhteensopivia saman valmistajan tekstiililaattojen kanssa ilman materiaalien välisiä listoja. Kuvassa Interface LVT Textured Woodgrains 25x100 cm, Interface-tekstiililaatta Ice Breaker 50x50 cm.

Tekstiililaattojen kiertotalous on ekoteko

Interfacen irtoasennettavien tekstiililaattojen asentaminen ja vaihtaminen sujuvat helposti ilman aluslattian vaurioitumista. Interfacen tekstiililaattojen käyttöikä on vähintään 15 vuotta, joten tekstiililaattojen kiertotalouteen kannattaa panostaa.

Rakennuksen elinkaaren aikaisten hiilipäästöjen minimoimiseksi erilaiset kierrätysmallit yleistyvät. Esimerkiksi kiinteistön omistaja voi myös itse varastoida tekstiililaattoja vuokralaisten tarpeisiin. Muutaman vuoden käytössä olleet tekstiililaatat puhdistetaan ja varastoidaan odottamaan uutta elämää uuden vuokralaisen toimitiloissa.

”Joustavuutta lattioiden päivittämiseen tuovat myös kuvioidut Interfacen tekstiililaatat, joiden eri valmistuseriä voi sekoitella keskenään. Jos toimitilojen vuokraajan tilatarve kasvaa, voidaan tilalaajennukseen hankkia samaa tekstiililaattaa eri erästä. Näin visuaalinen ilme säilyy yhtenäisenä”, Keinänen kertoo.

Akustoivien, askelääniä 20–30 dB vaimentavien tekstiililaattojen kuosi- ja värivalikoima on runsas, joten tuotteilla voi toteuttaa kiehtovia, erilaisiin tiloihin sopivia tunnelmia. Sekoiteltavista tekstiililaatoista löytyy myös kuosiltaan hillittyjä ja sävyiltään ajattomia vaihtoehtoja.

Tilojen päivittämisen tarvetta voi vähentää myös suunnitteluratkaisuilla. Esimerkiksi avaintilat, kuten sisääntuloaula ja neuvotteluhuoneet voidaan sisustaa yrityksen brändiväreillä ja käyttää muissa tiloissa hillittyjä, neutraaleja tekstiililaattoja.

Laattapiste Oy
Uuden PVC-vapaan Futura Comfort -ponttilankun valmistuksessa on käytetty mm. biopohjaisia raaka-aineita, siksi sen hiilijalanjälki on perinteistä vinyylilankkua pienempi.

Vähähiiliset vaihtoehdot puolikoviin pintoihin

Tekstiililaattojen ohella toimitiloissa käytetään usein puolikovia lattiamateriaaleja, kuten vinyylilankkuja. Puolikova, askeläänivaimennettu lattiamateriaali on omiaan tiloihin, joissa halutaan panostaa akustiikan lisäksi helppoon puhdistettavuuteen. Näitä ovat esimerkiksi ruokailutilat tai kahviautomaatin lähiympäristö.

Interfacen irtoasennettava LVT on modulaarinen tekstiililaattojen kanssa, joten vinyyli- ja tekstiililattian voi yhdistää listattomasti. LVT:n valmistuksessa käytetään 39 prosenttia kierrätysmateriaalia.

Vinyylilankulle on tullut tänä kesänä tarjolle myös biopohjainen vaihtoehto, jonka valmistuksen hiilijalanjälki on vinyyliä pienempi. Futura Comfort PVC-vapaa pontillinen lankku kestää kovaa kulutusta ja on kustannuksiltaan samantasoinen kuin pontillinen vinyylilankku.

Tuotekohteiset hiilijalanjälkitiedot (EPD) löytyvät Laattapiste-Pukkilan verkkosivuilta.

Tutustu tuotteisiin: laattapiste.fi

Teksti: Merja Maukonen

Mitä mieltä olit artikkelista?

vote 1 vote 2 vote 3 vote 4 vote 5

Seuraa Prointerior

Prointerior uutiskirje

UUSIMMAT

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
prointerior 3/2024

prointerior-lehti
mainos_1088

AJANKOHTAISTA




Seuraa Prointerior
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prologistiikka »     prometalli »     proresto »     seatec »