Kalusteet ja varusteet (keittiöt)
Keittiö 2024
Uusimmat keittiötrendit yhdistävät designia ja toiminnallisuutta – vastuullisuutta unohtamatta
Vastuullisuus ja kestävä kehitys vaikuttavat yhä useamman kuluttajan ostopäätöksiin, joten ne ovat tiiviisti mukana myös keittiöiden teknologiakehityksessä. Viime kädessä monella yrityksellä teknologista murrosta ohjaavat asiakkaiden ja kuluttajien toiveet, toteaa Savo Designin myyntijohtaja Vesa Jaakkola.
NÄMÄ TOIVEET pyritään toteuttamaan muun muassa käytettävyyden,
vastuullisuuden ja designin osalta niin hyvin kuin mahdollista.
Jaakkolan mukaan Savo Design valitsee ja kehittää tuotteita, joissa
muotoilun lisäksi mm. energiatehokkuus, käytettävyys ja kestävyys ovat
isossa roolissa.
Esimerkiksi GRASSin uusi Vionaro V8 -laatikkojärjestelmä on täysin
kierrätettävä. Muutkin tuotteemme ostetaan Euroopasta laadukkailta toimittajilta,
hän linjaa.
Tänä päivänä keittiön kaappien ja laatikoiden mekanismien tulee olla
kierrätettäviä. Keittiön kodinkoneiden kohdalla vastuullisuus näkyy siinä,
että energiatehokkuutta odotetaan ja usein myös vaaditaan.
Keittiön toiminnallisuudessa vastuullisuus tulee näkyviin esimerkiksi
jätevaunuissa; niihin on varattava tilaa lähes kaikille kierrätettäville jätteille:
biojätteille, pahville, muoville, paristoille
, Jaakkola listaa.
Puun sävyjä ja
värillisiä ovia ja
etusarjoja yhdistellään
keittiöissä luovasti.
Avokeittiö ei ole menossa minnekään
Keittiömarkkina on tavallaan hybridi vanhaa ja hyväksi havaittua – sekä
uusinta uutta. Jaakkola huomauttaa, että esimerkiksi avokeittiö on ollut
trendinä jo pitkään ja säilyy edelleen; keittiö on osa olohuonetta.
Tämä tuo omat vaatimuksensa keittiön ulkonäköön – sen olisi hyvä
näyttää aina siistiltä.
Aamiaiskaappi onkin ollut jo pitkään suosittu osin juuri tämän takia:
sinne saa ovien taakse helposti piiloon mahdolliset sotkut. Kaappiin saa
myös pienkoneita viemästä tilaa työtasolta.
Designiin vahvasti liittyvä, edelleen jatkuva keittiötrendi on kalustemaisuus.
Keittiö ei ole enää niin paljon perinteisen keittiön näköinen,
toteaa Jaakkola.
Esimerkiksi liesituuletin ei ole enää useinkaan näkyvissä. Se on joko
integroitu liesitasoon, kuten BORA-liesissä, tai piilotettu keittiön yläkaappiin.
Nykytrendissä valtaosa muistakin kodinkoneista on integroitu kalusteeseen
ja/tai piilotettu kalusteovien taakse. Näin keittiön linjat pysyvät
tyylikkäinä.
Puumateriaalit ja värit paalupaikalla
Entä sitten materiaalit ja värimaailma? – Jaakkola vastaa, että luonnon
materiaalit, kuten puu, ja voimakkaat värit, kuten vihreä, ruskea ja sininen,
kuuluvat myös tämän hetken keittiötrendeihin.
Puun sävyjä ja värillisiä ovia ja etusarjoja yhdistellään keittiöissä luovasti.
Värit ovat tulleet myös keittiöaltaisiin.
Esimerkiksi komposiittialtaissa katseen vangitseva terrakotta on
nykyään suosittu väri. Teräsaltaissa taas mm. kuparin ja messingin värit
ovat kysyttyjä.
Keittiön yläkaapittomuuttakin näkyy edelleen. Yläkaappien sijaan seinälle
laitetaan ehkä avohyllyjä, Jaakkola tietää.
Avohyllyt ja avoin seinä mahdollistavat oman persoonallisen tyylin ja
taiteen esiintuonnin keittiössä, joka on myös yksi trendi.
Yksi teknoevoluution ilmentymä on se, että keittiön kodinkoneisiin
halutaan enemmän älyä. Näin jääkaapeissakin voi olla valmiita ostoslistoja
ja muita arkea helpottavia ominaisuuksia.
Esimerkiksi BORA X BO -yhdistelmähöyryuuniin on ohjelmoitu valmiiksi
paljon erilaisia ruokia ja reseptejä; riittää kun kokkaaja valitsee
haluamansa kypsyysasteen vaikkapa pihville, niin uuni valmistaa ruoan
hänen puolestaan, Jaakkola kuvailee.
Innovaatioita
tehdään nyt
laajalla rintamalla.
Integroimalla enemmän
Innovaatioita tehdään nyt laajalla rintamalla. Jaakkola kertoo, että Savo
on kehittänyt lähes kaikkiin talotekniikoihin sopivat DUAL Modular -liesikuvut,
jotka ohjaavat sekä EC- että AC-moottoreita.
Nämä laitteet tekevät liesikuvun valinnasta asiakkaillemme ja kuluttajille
aiempaa helpompaa. DUAL Modular -laitteet voidaan lisäksi ohjelmoida
helposti asiakkaan yksilöllisiä tarpeita vastaaviksi.
Vastaavasti uuden, näppäränkokoisen BORA QVac -vakumointilaitteen
avulla elintarvikkeet säilyvät jopa kolme kertaa pidempään, mikä taas
vähentää hävikkiä. Myös marinointi onnistuu supernopeasti, lupaa Jaakkola.
Työtasoon integroitava laite on vaivattomasti aina käytettävissä.
BORAn uudessa integroitavassa Cool-jääkaapissa on aktiivihiilisuodatin,
joka huolehtii epämiellyttävien hajujen poistosta. Myös ergonomiaan
on kiinnitetty erityistä huomiota, sillä ulosvedettävillä hyllyillä olevat laatikot
voi helposti irrottaa täyttämistä, tyhjentämistä ja puhdistamista varten.
Tarvikkeet ovat lisäksi niin tyylikkäitä, että ne voi tarvittaessa nostaa
suoraan ruokapöytään, lupaa Jaakkola.
BORAn uutta Horizon-valaisinta käytetään helposti eleohjauksella –
käsiä ei siis tarvitse enää pestä valokatkaisijan käyttöä varten.
Viisiportaisesti säädettävällä valon lämpötilalla ja portaattomalla himmennyksellä
voidaan luoda sopiva tunnelma eri tilanteisiin.
Suunnitteluun syvyyttä
Jaakkola katsoo, että keittiöiden suunnitteluun panostetaan Suomessa
nykyään paljon enemmän kuin aiemmin. Erityisesti panostetaan toiminnallisuuteen,
jotta keittiössä toimiminen käy sujuvasti, ja myös ulkonäköön,
koska keittiö on osa olohuonetta.
Uudisrakennuksissa keittiö on kyllä usein vähän turhan pieni, Jaakkola
harmittelee.
Pieneen tilaan yritetään mahduttaa paljon toimintoja. Olohuoneista
tehdään usein vähän liiankin isoja, kun neliöitä voitaisiin käyttää muutama
enemmän vieressä olevaan keittiöönkin, hän pohtii.
Sekin vaikuttaa, että Suomessa myytävien keittiöiden keskihinta on
merkittävästi matalampi kuin esimerkiksi Keski-Euroopassa.
Tämä väistämättä vaikuttaa myös keittiöiden suunnitteluun. Esimerkiksi
kodinkoneet valitaan usein edullisemmasta päästä, eikä käyttöä
helpottavia mekanismeja ehkä saada keittiöön niin paljon, vaikka sen
ulkonäkö olisikin kaunis.
Myös pistorasioita
pitää suunnitella
keittiöön tarpeeksi.
Enemmän kuin osiensa summa
Entä mitä seikkoja on ehdottomasti otettava huomioon keittiöiden suunnittelussa?
– Jaakkola aloittaa mainitsemalla vesipisteiden ja kodinkoneiden
järkevän sijainnin, jotta ruoanvalmistus ja siivoaminen käyvät mahdollisimman
helposti.
Ergonomia korostuu – esimerkiksi uuni ja astianpesukone nostetaan
usein vähän ylemmäs, jotta niiden käyttö on helpompaa ja myös turvallisempaa
esimerkiksi pienten lasten kannalta.
Sitten tarvitaan tietysti riittävästi säilytystilaa ja riittävästi tasotilaa työskentelyä
varten - ja valaistustakin on oltava tarpeeksi. Koska avokeittiö
on osa olohuonetta, yleisvalaistuksen ja työskentelyvalaistuksen lisäksi
kannattaa huomioida myös keittiön tunnelmavalaistus.
Myös pistorasioita pitää suunnitella keittiöön tarpeeksi. Pienkoneita
on tänä päivänä niin paljon, että useissa keittiöissä pistorasioita ei ole riittävästi.
Pistorasiat kannattaa lisäksi integroida huomaamattomasti esimerkiksi
työtasoon, jotta ne eivät riko keittiön linjakkuutta.
Koska keittiössä vietetään paljon aikaa, myös puhelimen ja muiden
mobiililaitteiden latausmahdollisuus on hyvä huomioida pistorasioissa,
Jaakkola vinkkaa.
Minne markkina menee?
Laajan tuotevalikoiman omaava Savo Design on merkittävä toimittaja
Suomen keittiömyymälöille, keittiövalmistajille, erikoiskalustevalmistajille ja
verkkokaupoille. Kysyttäessä markkinoiden tulevasta kehityksestä, Jaakkola
arvioi, että uudet tuulet tulevat puhaltamaan lähivuosina.
Esimerkiksi kalusteeseen integroitavien kodinkoneiden kysyntä tulee
todennäköisesti kasvamaan vielä lisää. Liesitasot, joissa on integroitu liesituuletin,
vähentävät pikkuhiljaa perinteisten liesituulettimien kysyntää,
Jaakkola toteaa mutta lisää, että erilaisia ulkoisia moottoreita (esim. huippuimuri
tai ilmanvaihtokone) ohjaavat liesikuvut tulevat kuitenkin säilyttämään
kysyntänsä Suomessa.
Seuraaviin trendeihin kuuluu muun muassa se, että kiintokalusteissa
on sama tyyli eteisestä lähtien – koskee niin eteistä, keittiötä kuin osin
olohuonettakin, uskoo Jaakkola.
Kesäkeittiön kiintokalusteet ovat myös yksi tulossa oleva trendi.
Lisäksi lasiovelliset vitriinit ovat tulossa taas.
Teksti: Sami J. Anteroinen
Kuvat: Savo Design