Runko ja rakennustuotteet (julkisivutuotteet, pintasuojaus)
Suojaus mukaan jo suunnittelupöydällä
Oikein suojattu julkisivu kestää vuosikymmenestä toiseen hyväkuntoisena ja hyvännäköisenä
MALFIX Oy:n tekijät asentamassa Uudenmaan Pintasuojauksen suoja-ainetta Kalasataman metro-asemalla.
Rakennuksen julkisivu on käyntikortti, joka antaa ensivaikutelman rakennuksen tyylistä ja kunnosta. Sopivien suoja-aineiden käyttö varmistaa, että julkisivu ja muut pinnat säilyvät hyvännäköisinä ja ovat kestäviä ja helppohoitoisia. Arkkitehdit ja suunnittelijat ovat avainasemassa kauniin ja kestävän rakennuksen luomisessa.
Rakennusten julkisivut altistuvat sääolosuhteille, kuten sateelle ja auringon UV-säteilylle. Kaupunkiympäristössä haasteita tuovat lisäksi ilmansaasteet, likaantuminen ja töhriminen. Sekä sää että likaantuminen voivat vaurioittaa pintoja ja kasvattaa kunnossapitokustannuksia.
Suunnitteluvaiheessa tehtävät päätökset vaikuttavat rakennuksen koko elinkaareen. Suoja-aineiden sisällyttäminen suunnitteluvaiheeseen on strateginen valinta, jolla arkkitehti voi vaikuttaa merkittävästi pintojen pitkäikäisyyteen, kestävyyteen ja säilymiseen kauniina.
Suoja-aineet ovat pieni investointi, josta on suuri hyöty. Sopivan suoja-aineen avulla rakennus näyttää upealta vuosikymmenienkin kuluttua, mikä on olennaista niin arkkitehtuurin ja kiinteistöarvon kuin kaupunkikuvankin kannalta, sanoo Uudenmaan Pintasuojauksen toimitusjohtaja Kari Enroth.
Kalasataman metroasemalla MALFIX Oy:n asentamana Uudenmaan Pintasuojauksen suoja-aine metallipinnalla.
Aiemmin pinta oli jatkuvasti tarrojen ja esitteiden ja muiden lippu-lappujen peitossa joka päivä.
Suojauksen jälkeen pinnat ovat pysyneet puhtaina jo parin kuukauden ajan, koska suojaan ei tartu oikein mikään.
Miten valita sopiva suoja-aine?
Suunnittelijoiden ja arkkitehtien tietoisuus suoja-aineista on kasvanut tasaisesti. Ottamalla suoja-aineet huomioon jo suunnittelupöydällä arkkitehdit ja suunnittelijat voivat varmistaa, että julkisivu säilyttää houkuttelevuutensa.
Oikein valitulla suoja-aineella voidaan helpottaa pintojen puhtaana pitoa ja estää kosteuden ja haitallisten aineiden tunkeutuminen rakennusmateriaaleihin. Sekä uudisrakennusten että olemassa olevien kohteiden julkisivun elinkaarta voi pidentää suojaamalla julkisivut sopivalla suoja-aineella.
Uudenmaan Pintasuojauksen julkaisema Suojauksen aakkoset on laaja tietopaketti, jota voi käyttää apuna suunnittelutyössä ja sopivan suoja-aineen valinnassa. Uudenmaan Pintasuojaus on toiminut suoja-ainealalla vuodesta 2002 alkaen, joten yrityksellä on vankka kokemus etenkin kivi- ja betonipintojen suoja-aineista ja niiden soveltuvuudesta erilaisiin kohteisiin pitkäaikaisessa käytössä.
Suoja-aineiden valikoima on nykyään todella runsas. Seuraamme jatkuvasti alan kehitystä ja tutustumme uusiin markkinoille tuleviin suoja-aineisiin. Kohteen vaatimukset määrittelevät sopivimman suoja-aineen. Meihin voi olla yhteydessä matalalla kynnyksellä kaikissa suojaamiseen liittyvissä kysymyksissä, Enroth sanoo.
Helsingin Keskuskadun hieno kiveys pysyi puhtaana reilut 10 vuotta suojauksen ansioista - ei yhtään purukumia, mutta nyt on todella likainen, kun suojaa ei ole uusittu. Aikaa kulunut vuodesta 2009 vuoteen 2024 eli noin 4-5 vuotta yli ajan.
Suojatun pinnan puhdistamiseen riittää vesi
Suoja-aineiden käyttö alusta asti vähentää merkittävästi tarvetta huollolle, korjauksille ja muille kunnossapitotöille. Tämä ei vain säästä aikaa ja resursseja, vaan myös pienentää ympäristöjalanjälkeä, edistäen kestävän rakentamisen periaatteita.
Jokaista rakennetta on joskus puhdistettava. Oikeanlaisia, likaa hylkiviä suoja-aineita käytettäessä voidaan siirtyä miedompiin, vähemmän ympäristöä rasittaviin puhdistusaineisiin. Usein puhdistamiseen riittää pelkkä pienellä paineella suihkutettu vesi tai vesi ja mikroliina, sanoo Enroth.
Roska-astioihin, tolppiin ja muiden vastaavien rakenteiden suojaamiseen on kehitetty suoja-aine, joista tuuli irrottaa tarrat. Esimerkiksi bussipysäkit, puistoalueet ja leikkipuistot pysyvät näiden suoja-aineiden avulla siistin ja hyvin hoidetun näköisenä.
Julkisivun ilme ja ympäristön viihtyisyys vaikuttavat myös yleisten tilojen turvallisuuteen. Rakennusten likaantuminen ja rapistuminen voi vieraannuttaa niistä ihmiset, joita varten ne on suunniteltu.
Monet suoja-aineet valmistetaan kasvipohjaisista raaka-aineista, jotka ovat biohajoavia eivätkä aiheuta ympäristöhaittoja. Uusiutuvat, kasvipohjaiset vaihtoehdot kiinnostavat jatkuvasti enemmän suunnittelijoita, yrityksiä ja kuluttajia, Enroth sanoo.
Rapattu seinä ollut ilman suojausta ja pinta kastunut ja kuivunut vuosien ajan, jonka seurauksena laasti vahingoittunut.
Fotokatalyysi puhdistaa pinnan lisäksi ilmaa
Suoja-aineilla voidaan saavuttaa runsaasti erilaisia julkisivun puhtaanapitoa helpottavia ja elinkaarta pidentäviä ominaisuuksia. Fotokatalyyttiset suoja-aineet ovat askel kohti älykkäämpää ja kestävämpää asuntorakentamista. Ne tarjoavat useita etuja itsepuhdistuvista pinnoista ilmanlaadun parantamiseen.
Fotokatalyysi on kemiallinen reaktio, joka käynnistyy valon vaikutuksesta. Fotokatalyyttinä käytetään usein titaanidioksidia, jota ruiskutetaan suojattavalle pinnalle. Auringonvalolle altistuessaan titaanioksidi aiheuttaa reaktion, jossa pinnalle laskeutuneet tai pinnan välittömässä läheisyydessä leijuvat epäpuhtaudet pilkkoutuvat.
Titaanioksidia sisältävät fotokatalyyttiset suoja-aineet hajottavat pinnoilta epäpuhtaudet, joten pinta pysyy puhtaana. Titaanioksidi pilkkoo tehokkaasti esimerkiksi autoliikenteen päästöjä. Pinta on siten itsepuhdistuva, ja sen lisäksi se puhdistaa myös kaupunki-ilmaa, Enroth kertoo.
Fotokatalyyttiset suoja-aineet ovat ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja perinteisille suoja-aineille. Ne eivät sisällä haitallisia kemikaaleja, eikä fotokatalyyttisellä suoja-aineella suojattua pintaa tarvitse puhdistaa voimakkailla puhdistusaineilla.
Salmisaaressa sijaitsevan Helsingin oikeustalon tiilijulkisivu käsiteltiin kunnostustöiden yhteydessä suoja-aineella, joka ehkäisee veden tunkeutumista rakenteisiin.
Suojaa pinta säänvaihteluilta
Suomen sääolosuhteet ja vuodenaikojen vaihtelut aiheuttavat rakenteille ankaraa rasitusta. Rakenteisiin jäätyvä kosteus voi aiheuttaa pakkasrapautumista. Toistuvien jäätymisten ja sulamisten aiheuttamaa
rapautumista voidaan ehkäistä suojaamalla rakenteet suoja-aineilla siten, että vesi ei pääse tunkeutumaan rakenteisiin.
Suoja-aineiden käyttö on osoittautunut tehokkaaksi keinoksi torjua pakkasrapautumista ja ylläpitää rakennuksen eheyttä. Parhaimmat suoja-aineet ovat täysin hengittäviä. Ne estävät veden kulun rakenteisiin ja samalla päästävät vesihöyryn ulos, Enroth sanoo.
Suojaaminen on kannattava investointi toistuviin korjaustöihin verrattuna. Esimerkiksi Salmisaaressa sijaitsevan Helsingin oikeustalon tiilijulkisivu käsiteltiin kunnostustöiden yhteydessä suoja-aineella, joka ehkäisee veden tunkeutumista rakenteisiin.
Kaunis julkisivu on suunnittelijan käyntikortti
Kaunis, kestävä ja helppohoitoinen julkisivu ei vain tyydytä tilaajan tarpeita, vaan myös rakentaa suunnittelijan mainetta. Tyytyväiset asiakkaat ja kauniit, hyvin säilyneet rakennukset toimivat parhaina referensseinä.
Suoja-aineilla voidaan säilyttää suunnittelijan määrittämä ulkonäkö helpommin. Usein materiaalin ulkonäköä voidaan halutessa myös muuttaa suoja-aineilla. Esimerkiksi kiven luonnolliset värit tulevat paremmin esiin käytettäessä märkää pintaa muistuttavaa suoja-ainetta, ja betoni voidaan suojata pigmentoidulla suoja-aineilla kuitenkin säilyttäen sille luonteenomaisen ulkonäön, kertoo Enroth.
Uudenmaan Pintasuojaukselta voi pyytää kuultoväreillä käsiteltyjä mallikappaleita sopivan sävyn löytämiseksi. Rakentamisen edetessä sävyjä voidaan tarvittaessa hienosäätää.
Lue lisää suoja-aineiden monipuolisista ominaisuuksista osoitteessa: www.pintasuojaus.com
Teksti: Merja Maukonen