mainos_1092

Talotekniikka (ilmastointi ja jäähdytys, rakennusautomaatio)

Lämpöolosuhteet suunnittelupöydälle

Uusi opas antaa esimerkkejä lämpöolosuhteiden laskennalliseen tarkasteluun

artikkelikuva: Lämpöolosuhteet suunnittelupöydälle

KUVA: 123RF

Sisäilmastoluokituksen lämpöolosuhteiden laskennalliset tarkastelut -opas julkaistiin huhtikuussa. Rakennushankkeiden tilaajille ja toteuttajille suunnattu opas antaa konkreettisia esimerkkejä erilaisten tilojen lämpöolosuhdetavoitteiden saavuttamiseksi.

SISÄILMAYHDISTYS RY julkaisi huhtikuussa Sisäilmastoluokituksen lämpöolosuhteiden laskennalliset tarkastelut -oppaan, jonka tavoitteena on yhtenäistää sisäilmaston lämpöolosuhteiden suunnittelua sekä toimia tukena ja apuna laskennallisia tarkasteluja tehtäessä.

”Sisäilmastoluokituksen mukaisten sisäilmaston lämpöolosuhteiden suunnittelussa on ollut tulkintahaasteita, joista on keskusteltu jo pidemmän aikaa. Keskusteluista syntyi kipinä oppaan laatimiseen. Hanke oppaan laatimiseksi käynnistettiin keväällä 2022”, sanoo Sisäilmayhdistys ry:n toiminnanjohtaja Mervi Ahola.

Oppaan laatimiseen osallistuivat Sisäilmastoyhdistyksen lisäksi Equa Simulation Finland Oy ja Aalto-yliopisto. Lisäksi hankkeen ohjausryhmässä oli mukana useita rakennus-, talotekniikka- ja aurinkosuojausalan toimijoita.

Opas tarjoaa käytännön laskentaesimerkkiä sisäilmastoluokituksen soveltamiseen useissa erilaisissa kohteissa. Opasta laadittaessa nousi esiin myös sisäilmastoluokitusta koskevia kehitystarpeita, ja Sisäilmayhdistys aloittaa lähiaikoina prosessin sisäilmastoluokituksen kehitystarpeiden kartoittamiseksi.

Sisäilmastoluokitusta hyödynnetään rakennusalalla terveellisempien ja viihtyisämpien rakennusten rakentamiseksi. Alun perin 1990-luvulla laadittua sisäilmastoluokitusta on jatkokehitetty vuosien mittaan, ja uusin versio ilmestyi vuonna 2018.


KUVA: ADOBESTOCK

Ylilämpenemiseen voidaan vaikuttaa suunnitteluvaiheessa

Ylilämpeneminen on helposti mitattavissa ja vaikuttaa merkittävästi rakennuksen viihtyisyyteen. Kasvava vaatimustaso rakennuksen lämpöolosuhteita kohtaan ja pitenevät hellejaksot lisäävät tarvetta tarkastella lämpöolosuhteita suunnitteluvaiheessa.

”Tällä hetkellä rakennusten ylilämpeneminen herättää runsaasti keskustelua, sillä lämpöolosuhteet ovat keskeisiä rakennuksen viihtyisyyteen vaikuttavia tekijöitä. Haluamme tuoda laskentaesimerkkien avulla esiin sen, että lämpöolosuhteisiin voidaan vaikuttaa huomattavasti suunnitteluvaiheessa”, Ahola sanoo.

”Keskeisenä ohjenuorana on, että laskennan on oltava ohjaavaa, ei toteavaa. Tavoitteet voidaan saavuttaa erilaisilla toteutustavoilla. Pyrimme tunnistamaan suunnittelun kipukohdat ja tarjoamaan apua ja tukea niiden ratkaisemiseksi”, sanoo tekniikan lisensiaatti ja Equa Simulation Finlandin toimitusjohtaja Mika Vuolle.

Oppaan laskennallisissa esimerkeissä fokuksessa on lämpöolosuhteiden tulkitseminen kokonaisvaltaisesti, ja esimerkeissä on huomioitu rakennushankkeiden tekijät ja tilaajat.

Sisäilmaston huomioiminen suunnittelun alusta lähtien varmistaa sen, että sisäilmastotavoitteisiin päästään kustannus- ja energiatehokkaasti.

Esimerkiksi ulkopuolinen aurinkosuojaus kuten markiisit, aurinkolipat ja ikkunapinta-alojen huomioiminen vähentävät koneellisen jäähdytyksen tarvetta.

”Asetetut tavoitteet saavutetaan yleensä huomattavasti pienemmillä jäähdytystehoilla, kun sisäilmasto otetaan huomioon jo alkuvaiheessa. Hyvin suunniteltu aurinkosuojaus estää ylilämpenemistä siten, että sisätiloihin pääsee riittävästi luonnonvaloa”, Vuolle sanoo.

”Ylilämpeneminen on helposti mitattavissa ja vaikuttaa merkittävästi rakennuksen viihtyisyyteen.


KUVA: SISÄILMAYHDISTYS RY

Laskentaesimerkit konkretisoivat erilaisia vaihtoehtoja

Vuolle pitää tärkeänä ottaa tarkasteluun laajasti erilaisia näkökulmia päätöksenteon tueksi. Laskennalliset tarkastelut tarjoavat rakennushankkeen eri osapuolille ymmärrystä siitä, mitä erilaisilla lämpöolosuhteisiin vaikuttavilla ratkaisuilla voidaan saavuttaa.

”Vuosien saatossa olemme havainneet, että työn tueksi kaivataan konkreettisia esimerkkejä. Oppaaseen sisällytettiin erilaisia kohteita, joista jokaista tarkastellaan kahden tai kolmen erilaisen laadintaesimerkin kautta”, Vuolle sanoo.

Oppaaseen valittiin esimerkkikohteiksi asuinkerrostalo, opetustila, avotoimisto ja neuvotteluhuone. Esimerkeissä tarkastellaan, miten aukotus sekä lasitus- ja aurinkosuojausvaihtoehdot, ilmanvaihto ja muut talotekniset järjestelmät vaikuttavat lämpöolosuhteisiin ja koneellisen jäähdytyksen tarpeeseen.

Laadintaesimerkit näyttävät konkreettisesti sen, että sisäilmastolle asetetut tavoitteet voidaan saavuttaa useilla eri tavoilla. Sopivan vaihtoehdon valitsemiseen vaikuttaa kokonaisuus ja hankkeessa määritellyt painoarvot eri näkökulmille.

”Jo yksistään sisäilmaston lämpöolosuhteisiin vaikuttavissa ratkaisuissa valintaan voivat vaikuttaa esimerkiksi investointikustannukset, käyttökustannukset, energiankulutus, käytettävyys ja huollettavuus”, Vuolle toteaa.

Riittävät lähtötiedot varmistavat onnistuneen lopputuloksen

Oppaaseen sisällytettiin selventäviä ja tarkentavia osioita, joiden pohjalta tilojen tilaajalta tai käyttäjältä voidaan pyytää tarvittavat lähtötiedot suunnittelutyön tueksi. Tilaajalle opas tarjoaa tietoa tarvittavien lähtötietojen määrästä ja laadusta siten, että asetetut tavoitteet voidaan saavuttaa.

”Aina tilojen lopullinen asemointi ja koko eivät ole tiedossa projektin alussa, mutta hatarillakin lähtötiedoilla voidaan tehdä suuntaa antavia tarkasteluja. Muun muassa tilan käyttötarkoitus ja käyttöprofiili sekä tilan tekninen varustelu ovat tärkeitä lähtötietoja”, Vuolle sanoo.

Olosuhdesimuloinnit tarjoavat tilaajalle tietoa, jonka pohjalta voidaan jo suunnittelun alkuvaiheessa tarkentaa esimerkiksi aukotusta tai tilojen sijoittelua rakennuksessa.

”Vuosien saatossa olemme havainneet, että työn tueksi kaivataan konkreettisia esimerkkejä.

Hankkeen edetessä sisäilmaston lämpöolosuhteita voidaan tarkastella uudelleen sitä mukaa, kun esimerkiksi huoneistojen pohjapiirrokset ja huoneistokoot tai koululuokkien teknisen varustelun määrä tarkentuvat.

”Energiatehokkain talotekninen järjestelmä on se, jota ei tarvitse rakentaa. Passiivinen aurinkosuojaus kannattaa aina ottaa laskennalliseen tarkasteluun huomioiden samalla riittävä päivänvalon pääsy tiloihin”, lisää Vuolle.

Sisäilmaluokituksen laskennalliset tarkastelut -oppaan voi ladata maksutta Sisäilmayhdistyksen sivuilta osoitteesta: www.sisailmayhdistys.fi/julkaisut/sisailmastoluokitus

Teksti: Merja Maukonen

Mitä mieltä olit artikkelista?

vote 1 vote 2 vote 3 vote 4 vote 5

Seuraa Prointerior

Prointerior uutiskirje

UUSIMMAT

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
prointerior 3/2024

prointerior-lehti



Seuraa Prointerior
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prologistiikka »     prometalli »     proresto »     seatec »