mainos_1112

Valaistus (sisävalaistus)

Ihmiskeskeinen valaistus tuo luonnonvalon edut sisätiloihin

artikkelikuva: Ihmiskeskeinen valaistus tuo luonnonvalon edut sisätiloihin

Kerrostaloissa sijaitsevissa toimistoissa luonnonvaloa on vähän, ja ihmiskeskeisellä valaistuksella voidaan tuoda luonnonvalon edut sisätiloihin
Kuva: Siru Heiskanen

Ihannetilanteessa ihmiset viettäisivät päivästään enemmän aikaa ulkona luonnonvalosta ja terveyseduista nauttien. Nykymaailmassa se on harvemmin useimmille realistista, sillä vietämme yli 90 % työ- ja vapaaajastamme sisätiloissa.

ESIMERKIKSI AURINKOISENA päivänä valoaltistus on ulkona 100 000 luksia tai pilvisenä päivänä 10 000 luksia. Kun lukuja peilataan sisätiloihin, ero on merkittävä, sillä esimerkiksi päivä toimistolla vähentää valoaltistuksen 500 luksiin. Ihmiskeskeisen valaistuksen tarkoituksena onkin tarjota luonnonvalon myönteiset vaikutukset sisätiloissa parantaen ihmisten terveyttä ja hyvinvointia.

Dynaamisella eli muuttuvalla luonnonvalolla on merkittävä vaikutus hyvinvointiin, sillä se säätelee kehon vuorokausirytmiä. Sisätiloissa käytetty keinovalo on usein muuttumatonta valoa, mikä sotii kehon luontaista vuorokausirytmiä vastaan.

Valon kolme vaikutusta

Ihmiskeskeinen valaistus huomioi valon visuaaliset eli näkemiseen vaikuttavat seikat ja ei-visuaaliset vaikutukset, jotka voidaan jakaa biologisiin ja psykologisiin vaikutuksiin. Tämä tarkoittaa, että valo auttaa näkemään, voimaan ja suoriutumaan paremmin.

Valaistus tulee suunnitella tilassa työskentelevien tarpeiden mukaan, jotta ihminen voi hyvin ja valaistus tukee tilan käyttötarkoitusta. Parhaimmillaan valaistus vaikuttaa positiivisesti suorituskykyyn, energiatasoon ja jopa motivaatioon. Vääränlaisella valolla voi olla negatiivisia vaikutuksia, eikä se saa rasittaa silmiä. Jos valoa on liian vähän, näemme heikommin tai jos sitä on liikaa, valo voi häikäistä tai heijastua pinnoista.

Valon biologisella vaikutuksella tarkoitetaan valon vaikutusta kehon luontaiseen vuorokausirytmiin. Ulkona päivän mittaan luonnonvalo tarjoaa oikean määrän sopivan voimakasta valoa, oikean spektrin ja oikeaan aikaan. Silmän gangliosolut reagoivat spektrin siniseen valoon, jonka hyödyllisin aallonpituus on 480 nanometriä. Silmään tuleva valo säätelee hormonitoimintaa ja vuorokausirytmiä. Tämän vuoksi ihmiskeskeisessä valaistuksessa tulee olla myös oikeanlaista sinistä valoa valkoisen valon lisäksi.

Visuaalisen ja biologisen vaikutuksen lisäksi valo vaikuttaa ihmisiin psykologisesti. Ihmiset voivat paremmin sellaisissa tiloissa, joissa he viihtyvät. Oikeanlainen valaistus tekee tiloista viihtyisiä, mikä vaikuttaa merkittävästi mielialaan ja motivaatioon. Esimerkiksi toimistoissa työntekijöiden hyvinvointia voidaan parantaa, kun he saavat itse säätää valaistusta henkilökohtaisen mieltymyksensä mukaan.

”Silmään tuleva valo säätelee hormonitoimintaa ja vuorokausirytmiä.


KUVA: SIGNIFY FINLAND OY

Takaisin luontoon

Ihmiskeskeinen valaistus on laaja käsite, josta haarautuu kaksi suuntausta: sirkadiaaninen ja biofiilinen valaistus. Sirkadiaaninen valaistus jäljittelee dynaamista päivänvaloa, mikä tukee kehon vuorokausirytmiä ja vaikuttaa siten hormonitoimintaan. Toisin sanoen se vaikuttaa ihmisten sisäiseen kelloon luonnonvalon tavoin. Sirkadiaaninen valaistus jäljittelee vuorokausirytmiä säätämällä valon spektriä, intensiteettiä, aallonpituutta ja värilämpötilaa. Sitä voidaan mitata päivänvaloa vastaavalla melanooppisella arvolla Melanopic Equivalent Daylight Illumination, jonka yksikkö on luksi.

Biofiilisessä suunnittelussa pyritään tuomaan luonnon ja ulkotilojen elementtejä sisätiloihin. Biofiiliselle valaistukselle ominaista on luontoyhteys, joka toteutetaan riittävällä valkoisella ja värillisellä valolla, säädettävällä värilämpötilalla ja illuusiolla todellisesta luonnosta. Biofiilinen valaistus usein yhdistetään orgaaniseen tilasuunnitteluun, jolloin lopputuloksena on kokonaisvaltainen ja luonnonmukainen ratkaisu. Esimerkiksi valaisimen värilämpötilan säädöllä tai värillisillä korostusvaloilla voidaan luoda luonnonmukaisia kuvioita ja monisävyistä värimaailmaa. Luonnonmukaisiin ratkaisuihin voidaan lukea myös kestävän kehityksen mukaiset ja ekologiset valaistusratkaisut. Toistaiseksi harvoilla valaisinvalmistajilla on valikoimissaan biofiilisiä valaistustuotteita yhdessä ratkaisussa.

Parempi vireystaso ja unenlaatu

Ihmiskeskeistä valaistusta voidaan ohjata automatisoidusti muun muassa läsnäolo-, vakiovalo- ja liiketunnistimilla. Valaistukseen voidaan myös ohjelmoida sirkadiaaninen päivärytmi, jolloin se mukailee ajastetusti vuorokausirytmiä ja ehkäisee terveyshaittoja, kuten unihäiriöitä. Valaistus voidaan esimerkiksi ohjelmoida siten, että se on viileän kirkasta aamusta keskipäivään, kun taas iltapäivällä ja iltaa myöten valo muuttuu lämpimämmän sävyiseksi ja lopulta se himmenee yöksi.

Edellä kuvatulla valon värilämpötilan muuttamisella eli tunable white -ominaisuudella voidaan vaikuttaa mielialaan ja vireystasoon eri tavoin. Aamun ja keskipäivän kirkas valo piristää ja parantaa vireystasoa, mikä auttaa keskittymään esimerkiksi työtehtäviin. Iltapäivän ja illan pehmeämpi ja himmennetty valo rauhoittaa, rentouttaa ja parantaa unenlaatua. Älykkääseen valaistuksen ohjaukseen yhdistäminen tarjoaa vielä lisää etuja ja mahdollisuuksia. Tilan haltija voi seurata käyttöastetta ja toisaalta kehittää tiloja käyttäjäystävällisemmiksi.

Sairauspoissaolot minimiin

Ihmiskeskeisestä valaistuksesta voidaan hyötyä monissa käyttökohteissa, kuten toimistoissa, kouluissa, sairaaloissa, teollisuudessa ja myymälöissä. Työpaikoilla merkittävä osa liiketoiminnan kuluista on henkilöstökuluja, ja työntekijöiden hyvinvointiin panostamalla valaistuksella voidaan parantaa sekä tehokkuutta että työtyytyväisyyttä ja vähentää sairauspoissaoloja.

Sairaaloissa puolestaan ihmiskeskeisellä valaistuksella voidaan parantaa potilaiden unenlaatua, mikä on olennaista tervehtymisen kannalta. Kouluissa taas valaistus auttaa oppilaita keskittymään paremmin oppitunneilla. Myymälöissä miellyttävä valaistus parantaa asiakkaiden ostokokemusta. Teollisuudessa ihmiskeskeisellä valaistuksella voidaan vähentää vuorotyöstä aiheutuvia virheitä ja terveyshaittoja. Tulevaisuudessa aidosti ihmiskeskeisen valaistuksen toivotaan olevan alan kantava teema, sillä sisätilat luodaan pääasiassa ihmisille ja ihmisiä varten, ja tilojen tulisi tukea monipuolisesti terveyttä ja hyvinvointia.

Teksti: Susanna Surakka & Jane Behm

Mitä mieltä olit artikkelista?

vote 1 vote 2 vote 3 vote 4 vote 5

Seuraa Prointerior

Prointerior uutiskirje

UUSIMMAT

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
prointerior 4/2024

prointerior-lehti



Seuraa Prointerior
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prologistiikka »     prometalli »     proresto »     seatec »