Rakentaminen
Runko ja rakennustuotteet (eristeet, julkisivutuotteet)
Kehitys lähti keittiöveitsestä
Näin syntyi korjauseriste PAROC Trio
Kestävä kehitys ja vastuullisuus ovat Senior Development Manager Bror Engströmin mukaan vahvasti mukana oikeastaan kaikessa Parocin kehitystyössä, myös PAROC Triossa, jonka käyttö vähentää työmaiden pakkausjätettä. Mietimme aina, miten uusi tuote tai uudistus edesauttaa kestävän kehityksen tavoitteita.
Asiakkaan tarpeesta ja alkuperäisestä ideasta jalostui korjauseriste PAROC® Trio, Senior Development Engineer Bror Engström Owens Corning Parocilta kertoo, miten julkisivujen korjausrakentamisen kustannuksia ja työaikaa merkittävästi säästävä innovaatio muuttui ideasta valmiiksi tuotteeksi.
Kaikki alkoi keittiöveitsestä. Tarkemmin sanottuna OC Parocin Application Manager Susanna Tykkä-Vedderin keittiöveitsestä. Ennen kuin Tykkä-Vedder tarttui veitseen, hän oli kiertänyt korjausrakennustyömailla ja kuullut asiakkaiden kokemuksia siitä, miten vanhojen betonijulkisivujen alta paljastui niin epätasainen pinta, että se vaati joko tasoituksen tai pehmeän, epätasaisuuksia tasaavan eristematon varsinaisen lämmöneristekerroksen alle.
Alkoi syntyä idea: Mitä, jos tasoittamisen ja eristämisen voisi hoitaa yhdellä eristeellä niin, että työmailla säästyisi huomattavasti työtunteja ja kustannuksia?
Tykkä-Vedder tarttui keittiöveitseen, kivivillalevyyn ja alkoi tehdä viiltoja.
Repimistä, työstämistä, sahausta ja sirkkelöintiä
Bror Engström muistaa hyvin, kun Tykkä-Vedder kertoi ideastaan ja ensimmäisistä kokeiluistaan pehmentää kivivillalevyn pintaa niin, että se mukautuisi epätasaiseen pintaan, eikä eristeen ja alustan väliin jäisi eristystä heikentäviä ilmarakoja.
Yli 20 vuotta Parocilla työskennellyt Engström innostui heti.
Siinä oli todellinen, selvä tarve taustalla. Päämäärä ja idea oli olemassa, ja me tuotekehitystiimissä aloimme kehittää ratkaisua, miten tavoitteeseen päästään, Engström kertoo
Alkoi ideointi ja testaus. Yksi vaihtoehto oli repiä eristeen pintaa ja tehdä siitä siten pehmeämpi. Parocin testilaboratoriossa kokeiltiin erilaisia työtapoja. Tiimi tarttui esimerkiksi käsisirkkeliin ja leikkasi kivivillaan erisuuntaisia ja -syvyisiä viiltoja.
Aika nopeasti päädyimme siihen, että viillot olivat toteutuskelpoisin tapa saada eristeen pintaa pehmeämmäksi. Tiesimme, että oli jo olemassa sahoja, joilla viillot pystyisi toteuttamaan tuotannossa.
PAROC Trio mukautuu epätasaiseen alustaan ja valmiiksi eristettyä pintaa syntyy yhdellä tuotteella nopeasti. Eristelevyjen väliset saumat teipataan, mitä kuvassa ei ole vielä tehty.
Asiakkaat mukana alusta saakka
Erityistä kehitystyössä oli se, että asiakkaat olivat mukana prosessissa ihan alusta alkaen. Kun Engströmin tiimi teki laboratoriossa erilaisia testiviiltoja, pilottiasiakkaat testasivat niitä työmaalla ja antoivat heti palautetta siitä mikä toimii ja mikä ei.
Oli hienoa, että saimme koko ajan palautetta. Kun asiakkaalta tuli kommentteja, palattiin takaisin työpöydän ääreen, että mitä jos testataan tätä ratkaisua. Oli palkitsevaa nähdä, että tuotteelle oli tarve ja että se todella antoi lisäarvoa asennusvaiheessa, Engström kertoo.
Ennen kuin uutuustuote, joka jo oli saanut nimen PAROC Trio, pääsi tuotantoon ja työmaille, prosessia piti vielä testata tehtaalla. Koeajoja tehtiin useita, kun eristettä ja prosessia hienosäädettiin.
Se on kehityshankkeelle A ja O, että pääsee kokeilemaan oikealle tuotantolinjalle, mikä on mahdollista ja mikä ei. Tuotannossa ei ollut yhtään sellaista asennetta, että älkää tulko tuollaisia hullutuksia tänne testaamaan. Tehtaan tiimi oli yhtä innoissaan kuin mekin.
Asiakkaan tarpeesta ja alkuperäisestä ideasta oli jalostunut PAROC Trio, joka sekä tasoittaa, eristää ja suojaa tuulelta – ja säästää julkisivueristeiden asennukseen kuluvaa aikaa ja kustannuksia vähintään 50 prosenttia.
Ihan niin kuin oli suunniteltu.
Lue lisää PAROC Triosta täältä!
PAROC Trio säästää julkisivuremontin työtunteja ja kustannuksia