mainos_1112

Valaistus (sisävalaistus, ulkovalaistus)

Energiatehokkuutta valaistukseen tinkimättä valon laadusta

artikkelikuva: Energiatehokkuutta valaistukseen tinkimättä valon laadusta

Valaistuksessa energiansäästöjä saavutetaan kiinnittämällä huomioita tilaratkaisuihin ja valaisin- ja lamppuvalintoihin sekä käyttämällä automatisoituja ohjausratkaisuja. Luonnonvaloa kannattaa hyödyntää aina kun mahdollista.

SUOMEN SÄHKÖNKULUTUKSESTA kymmenen prosenttia kuluu valaistukseen. Kiinteistön käyttötarkoituksesta riippuen valaistuksen osuus rakennuksen energiankulutuksesta voi olla jopa 20–30 prosenttia.

”Muissa kuin asuinkiinteistöissä valaistus kuluttaa toiseksi eniten energiaa heti lämmityksen jälkeen. Hyvin suunnitellulla valaistuksella ja tarkoituksen mukaisesti toimivalla valaistuksen ohjauksella voidaan säästää jopa 50–80 prosenttia valaistuksen vaatimasta energiasta”, sanoo energiatehokkuuden asiantuntija Päivi Suur-Uski Motivalta.

Valaistuksen energiankulutukseen voidaan vaikuttaa valaisin- ja lamppuvalinnoilla, valaisimien sijoittelulla, valaistuksen ohjauksella ja huollolla sekä tila- ja sisustussuunnittelulla.

Valaistus käyttötarkoituksen mukaisesti

Tila- ja valaistussuunnittelun lähtökohtana on tilan käyttötarkoitus. Valaistusta suunniteltaessa on huomioitava rakennuksen ja valaistuksen koko elinkaari suunnittelusta toteutukseen, käyttöön ja ylläpitoon.

”Valaistusteknologia ja ohjausjärjestelmät kehittyvät jatkuvasti ja tilan käyttötarkoitus voi muuttua, joten valaistuksen tulisi olla muunneltavissa. Rakennuksen koko elinkaaren aikaisen energiansäästön kannalta on merkittävää, että muunneltavuus on huomioitu valaistusta suunniteltaessa ja toteutettaessa”, Suur-Uski sanoo.

Tiloja suunniteltaessa valaistustarvetta voidaan vähentää huolehtimalla luonnonvalon pääsystä tilaan. Uudisrakennusta suunniteltaessa luonnonvalon pääsyä sisätiloihin voidaan edistää tilasijoittelulla sekä optimaalisilla aukotuksilla ja tilojen muodolla.

”Myös tilojen värimaailma vaikuttaa valaistuksen tarpeeseen. Suosimalla sisustuksessa vaaleita sävyjä voidaan vaikuttaa tilan valaistusolosuhteisiin huomattavasti”, sanoo Suur-Uski.

Valkoiset seinät heijastavat valoa ja auttavat luomaan häikäisemättömän yleisvalaistuksen. Energiansäästön lisäksi luonnonvalo koetaan miellyttävänä.

”Ledit ovat valaistuksen ohjaamisen kannalta erittäin hyvä ratkaisu.

kuva
KUVA: LIISA HYVÖNEN

Valaistuksen ohjausratkaisut ovat kehittyneitä

Valaistuksen on oltava riittävä ja käyttäjille miellyttävä, mutta energiankulutuksen hillitsemiseksi valaistusta ei tule ylimitoittaa. Energiatehokkaiden valaisin- ja lamppuratkaisujen lisäksi valaistuksen ohjauksen on oltava toimiva.

Valaistusteknologia ja valonohjaus ovat kehittyneet huomattavasti viime vuosina. Nykyaikaiset älykkäät valaistuksen ohjausjärjestelmät tunnistavat liikkeen ja läsnäolon lisäksi muutokset päivänvalossa ja säätävät valaistusta sen mukaisesti.

”Ohjausratkaisuissa olisi kiinnitettävä huomiota siihen, että valaistus on käytössä vain siinä laajuudessa kuin kulloinkin tarvitaan. Julkisissa rakennuksissa ja liike- ja toimitiloissa nykyaikaiset liike- ja läsnäolotunnistimet sekä ajastimet auttavat säästämään energiaa”, Suur-Uski sanoo.

Säätömahdollisuus parantaa käytettävyyttä

Automatisoinnin ohella saatavilla oleva manuaalinen säätömahdollisuus tuo valaistuksen säätöön joustavuutta. Himmennysmahdollisuuden avulla valaistusta voi säätää erilaisiin tarpeisiin, mieltymyksiin ja käyttötarkoituksiin sopivaksi.

”Esimerkiksi kouluissa valaistusta on voitava säätää, jotta tilojen valaistusta voidaan himmentää esimerkiksi videon katselemista varten”, Suur-Uski sanoo.

Toimi- ja liiketiloissa työpiste- tai valaisinkohtaiset säätömahdollisuudet varmistavat, että valaistus on jokaiselle tilan käyttäjälle optimaalinen ja miellyttävä. Riittäväksi koettuun valaistukseen vaikuttaa työtehtävien lisäksi työntekijän ikä. Ikääntyessä näkö usein heikkenee, jolloin tarkkuutta vaativaan työskentelyyn tarvitaan enemmän valoa.

”Jotta valaistus palvelisi käyttäjiä ja olisi samalla energiatehokas, kannattaa valosuunnittelun lisäksi panostaa siihen, että käyttäjät saavat kattavan opastuksen valaistuksen toiminnasta ja säätömahdollisuuksista. Ilman riittävää opastusta käyttäjät saattavat säätää valaistusta tarpeettomasti, jolloin automatisoidun valaistusjärjestelmän hyötyjä ei saavuteta”, Suur-Uski muistuttaa.

Ledit säästävät energiaa

Toimitiloissa ja julkisissa tiloissa led-ratkaisut ovat kestäviä ja energiatehokkaita. Ledien etuna on perinteisiä valaistusratkaisuja vähäisempi huollontarve. Led-valaisimilla voidaan luoda kiinnostavia sisustusratkaisuja myös koteihin.

”Ledit ovat valaistuksen ohjaamisen kannalta erittäin hyvä ratkaisu. Led-valaistuksen valaistustason säätäminen ja valaistustarpeen mukainen kohdentaminen on huomattavasti helpompaa kuin muilla valaistusratkaisuilla”, Suur-Uski sanoo.

Energiatehokkaat led-valaisimet sopivat myös ulkotilojen valaisemiseen. Ulkotilojen valaistuksen ohjauksessa voi käyttää hämäräkytkimiä, kellokytkimiä sekä lähestymiskytkimiä tai niiden yhdistelmiä.

Ulkovalaistuksen suunnittelussa tasaisella valonjaolla voidaan vaikuttaa valaistuksen laatuun. Valonjaon tasaisuus varmistaa, että valaisimien väliin ei jää hämäriä tai pimeitä alueita. Hyvin suunniteltu ulkovalaistus parantaa piha-alueen turvallisuutta.

Teksti: Merja Maukonen

Mitä mieltä olit artikkelista?

vote 1 vote 2 vote 3 vote 4 vote 5

Seuraa Prointerior

Prointerior uutiskirje

UUSIMMAT

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
prointerior 4/2024

prointerior-lehti



Seuraa Prointerior
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prologistiikka »     prometalli »     proresto »     seatec »