mainos_1112

Runko ja rakennustuotteet (auringonsuojaus)
Sisäpinnat ja tilaosat (auringonsuojaus)

Aurinkosuojaus vähentää koneellisen jäähdytyksen tarvetta

artikkelikuva: Aurinkosuojaus vähentää koneellisen jäähdytyksen tarvetta

KUVA: HONKATALOT

Aurinkosuojauksen avulla sisätilat pysyvät viileinä ja koneellisen jäähdyttämisen tarve vähenee. Paras lopputulos saavutetaan, kun aurinkosuojaus huomioidaan suunnittelussa alusta saakka.

”MIKÄÄN EI yksin riitä suojaamaan taloa liialliselta kuumuudelta, vaan aurinkosuojaus syntyy monen asian yhteisvaikutuksena. Toinen puoli on perinteinen ajattelu jäähdyttämisestä ja toinen kokonaisvaikutuksen suunnittelu eli lämpökuorman pienentäminen”, sanoo Honkatalojen perheyrittäjä ja myyntijohtaja Mikko Vainionpää.

Honkatalot on kotimainen perheyritys, joka suunnittelee ja valmistaa hirsi- ja puutaloja kotimaisesta puusta. Yksilöllinen design on Honkataloille jokaisen taloprojektin lähtökohta.

”Lämpökuorman pienentäminen ja kuumuudelta suojautuminen lähtee talon sijoittelusta tontille. Talo kannattaa sijoittaa puiden taakse, mikäli mahdollista. Lisäksi huolehditaan, että talossa ei ole suuria ikkunapintoja aurinkoa kohti”, Vainionpää sanoo.

”Katon värilläkin on merkitystä lämpökuorman vähentämisessä.

Katon värilläkin on merkitystä lämpökuorman vähentämisessä. Tumma katto kuumenee ja lämmittää eristetilaa ja siten koko rakennusta.

”Myös rakennuksen seinien värit vaikuttavat lämpökuormaan. Vaaleilla väreillä lämpökuormaa voidaan vähentää”, sanoo Vainionpää.

kuva
KUVA: SKYFOX.FI

Lämpökuormalta suojautuminen on monien tekijöiden summa

Uloimman ikkunalasin sisäpuolelle asennetut auringonsuojapinnoitteet vaikuttavat talon sisälämpötilaan huomattavasti.

”Pinnoitteen vaikutus on kolmesta neljään astetta, jopa viisikin astetta nykytekniikalla. Pinnoitteella suojatut lasit ovat tänä päivänä hyvin kirkkaita eivätkä juurikaan eroa tavallisesta ikkunalasista”, sanoo Vainionpää.

Sähkökäyttöiset ja automatisoidut ikkunoiden eteen ulkopuolelle asennettavat screenkaihtimet suojaavat auringolta tehokkaasti. Screenkaihtimet voidaan suunnitella siten, että ne jäävät rakenteiden sisään piiloon.

”Kaihtimet kannattaa huomioida mahdollisimman varhaisessa vaiheessa suunnittelua, jotta niiden integroiminen rakenteisiin onnistuu sujuvasti. Screenkaihtimet ovat näkymättömissä, kun niitä ei tarvita, ja ne voidaan ottaa esiin tarpeen mukaisesti”, Vainionpää sanoo.

Yleistymässä olevia pergoloita voi hyödyntää auringolta suojautumisessa. Kun pergolan aukot suljetaan hyvin piilotetulla markiisilla tai verholla, voidaan estää auringon osuminen suoraan ikkunoihin.

Ilmanvaihdon kautta sisään pääsee kuumaa ilmaa, joten ilmanvaihtokanavan jäähdyttämisellä voidaan estää huonetilojen kuumenemista.

”Näillä lämpökuorman pienentämiseen tähtäävillä toimenpiteillä voidaan jo päästä tilanteeseen, jossa huonetiloja ei tarvitse jäähdyttää koneellisesti muutamaan hellepäivään”, Vainionpää sanoo.∎

kuva
KUVA: SUOMEN AURINKOSUOJAUS RY

Aurinkosuojaus huomioidaan suunnittelussa alusta saakka

Nykypäivänä aurinkosuojaus huomioidaan rakennusprojekteissa yhä useammin alusta saakka, jotta ratkaisu olisi optimaalinen sekä toteuttamisen kannalta että tilan käyttäjille.

”Jokaiselle ikkunalle suunnitellaan saman tien sopiva aurinkosuoja. Eniten tämän päivän arkkitehtuurissa käytetään ulkopuolelle rakenteisiin integroituja screenkaihtimia, jotka heijastavat auringonlämpöä ja vähentävät koneellisen jäähdytyksen tarvetta”, sanoo Suomen Aurinkosuojaus ry:n puheenjohtaja Petri Rokkanen.

Suomen Aurinkosuojaus on kotimaassa toimivien aurinkosuoja-alan yritysten etujärjestö, joka edistää alan tunnettuutta ja tuo esiin aurinkosuojauksen hyötyjä osana kestävää energiatehokasta rakentamista.

”Automatisointi ja älyratkaisut ovat tätä päivää.

”Aiemmin aurinkosuojaus oli lisävaruste, mutta nykypäivänä ymmärretään sen hyödyt tärkeänä osana rakennuksen energiasuunnitelmaa. Aurinkosuojaus ei ole uusi tulokas rakennusalalla. Aurinkosuojausmenetelmiä on kehitetty vuosien saatossa, ja se on ekologinen tapa lämpökuorman hallintaan”, sanoo Rokkanen.

Aurinkosuojauksen yleistymiseen vaikuttavat sekä tutkimustiedon lisääntyminen että siirtyminen kohti energiatehokkaampaa rakentamista ja yhteiskuntaa.

”Automatisoitu, dynaaminen aurinkosuojaus tekee ilmaiseksi saman kuin koneellinen jäähdytys. Tilojen ylikuumeneminen estyy, ja bonuksena saadaan suojaa häikäisyltä, säästetään valaistuksessa ja talvikaudella voidaan hyödyntää auringon lämpöenergiaa”, Rokkanen summaa.

Älyratkaisut ovat nykypäivää

Uudisrakentamisessa screenkaihtimet sisällytetään piirustuksiin suunnitteluvaiheessa. Screenkaihtimien materiaaleja kehitetään jatkuvasti erilaisten ominaisuuksien kuten valonheijastavuuden ja absorption suhteen.

”Automatisointi ja älyratkaisut ovat tätä päivää. Moottorit ja muut järjestelmät ovat rakenteiden sisällä eivätkä näy julkisivussa. Aurinkosuojausratkaisut voidaan liittää osaksi rakennuksen järjestelmiä tai käyttää standalone-tekniikkaa”, Rokkanen kertoo.

Asennustavasta ja käyttäjien toiveista riippuen aurinkosuojausjärjestelmä voi toimia täysin automatisoidusti tai sitä voidaan ohjata erillisillä ohjaimilla tai puhelimeen asennettavan sovelluksen avulla. Älyjärjestelmät mahdollistavat ohjaamisen myös etänä.

”Järjestelmään voi liittää myös aurinko- ja tuulisensorin, joiden keräämien tietojen avulla järjestelmä toimii optimaalisesti ja ympäristöolosuhteen huomioiden”, sanoo Rokkanen.

Olemassa olevaan rakennuskantaan voidaan käyttää samoja ratkaisuja kuin uudisrakennuksiin, mutta toteutus on suunniteltava tapauskohtaisesti. Screenkaihtimille löytyy myös vaihtoehtoja.

”Automatisoidut sälekaihtimetkin tuovat huomattavia hyötyjä. Suomessa on määräykset siitä, paljonko sisälämpötila saa maksimissaan olla. Määräysten täyttymisestä voidaan huolehtia optimaalisesti ja dynaamisesti toimivalla sälekaihtimella”, Rokkanen sanoo.∎

kuva
KUVA: PILKINGTON LAHDEN LASITEHDAS OY

Pinnoitteilla parannetaan lasin ominaisuuksia

Ikkunalasien ominaisuuksia kehitetään jatkuvasti. Erityisesti aurinkosuojaus kehittyy tällä hetkellä nopeasti. Kohteeseen sopiva auringonsuojapinnoite tai auringonsuojalasi parantaa sekä energiatehokkuutta että asumismukavuutta.

”Laseja ja pinnoitteita kehitetään jatkuvasti vastaamaan nykypäivän tarpeita. Nykyisin tunnistetaan aiempaa paremmin luonnonvalon merkitys hyvinvoinnille ja viihtyvyydelle. G-arvon lisäksi useissa projekteissa määritellään minimiarvo valonläpäisylle”, kertoo Pilkington Lahden Lasitehdas Oy:n tekninen myyntipäällikkö Harri Korpela.

”Aurinkosuojalasien avulla koneellisen jäähdytyksen tarve ja siten energiankulutus vähenevät.

Pilkington kuuluu NSG Groupiin, joka on johtavia globaaleja lasinvalmistajia. Pilkington toimii yli sadassa maassa ja valmistaa lasituotteita ja -ratkaisuja rakennusteollisuuden ja ajoneuvovalmistajien tarpeisiin sekä teknisille markkinoille.

”Aurinkosuojaukseen tarkoitetuista uusista Suncool Q -laseista osa on jo markkinoilla, ja osa on pilotti- tai testivaiheessa. Uusien tuotteiden erityisominaisuutena on korkea selektiivisyys, eli valonläpäisyn ja G-arvon suhde on yli kaksi”, kertoo Korpela.

Aurinkosuojalasien avulla koneellisen jäähdytyksen tarve ja siten energiankulutus vähenevät. Uusissa Suncool-tuoteperheen laseissa myös lasin heijastavuus on matala ja väri neutraali.

Aktiiviset auringonsuojalasit kehitteillä

”Suomi on edelläkävijä aurinkosuojauksen osalta myös asuntorakentamisessa. Nykyarkkitehtuurissa suositaan suuria ikkunapintoja ja lasijulkisivuja, joten auringonsuojalaseille ja pinnoitteille on paikkansa myös kodeissa”, Korpela sanoo.

Aurinkosuojapinnoitteiden kehitystyö Pilkingtonilla on jatkunut vuosikymmeniä, ja tuotekehityksen ansiosta aurinkosuojalaseihin voidaan yhdistää myös muita ominaisuuksia.

”Tulevaisuudessa tullaan varmasti näkemään aktiivisia auringonsuojalaseja, joiden valonläpäisy muuttuu ympäristön olosuhteiden mukaan. Talvella tai yöllä aktiivinen lasi läpäisee enemmän valoa ja lämpösäteilyä, mutta kesäkuumilla estää sisätilojen kuumenemista”, pohtii Korpela.

Fotokromaattinen lasi säätyy valaistusolosuhteiden mukaisesti ja termokromaattinen lämpötilan mukaisesti.

”Markkinoilla on jo tuotteita, joiden läpäisevyyttä voidaan säätää sähköisesti. Näitä tuotteita kehitetään parhaillaan, jotta ne olisivat yhä useamman saavutettavissa. Tällä hetkellä tekniikka on vielä varsin uutta ja hinnat korkeita”, Korpela sanoo.∎

Teksti: Merja Maukonen

Mitä mieltä olit artikkelista?

vote 1 vote 2 vote 3 vote 4 vote 5

Seuraa Prointerior

Prointerior uutiskirje

UUSIMMAT

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
prointerior 4/2024

prointerior-lehti



Seuraa Prointerior
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prologistiikka »     prometalli »     proresto »     seatec »