Runko ja rakennustuotteet (ikkunat)
BLOGI
RTS-ympäristöluokitus takaa ikkunoiden ja koko talon vastuullisuuden
Rakennustietosäätiön RTS-ympäristöluokitus on puolueeton, ulkopuolinen luokitusprosessi, joka ottaa huomioon rakennuksen koko elinkaaren. Sen kriteerit koskevat muun muassa rakennuksen kestävyyttä, kosteudenhallintaa, käytettävyyttä, ylläpitoa ja asumisen viihtyisyyttä.
RTS-luokittelussa kiinnitetään huomiota myös esimerkiksi rakennusvaiheen kosteudenhallintaan: talon pitää olla kuivunut riittävästi ennen pintamateriaalien asentamista. Sama pätee ikkunoihin. Ne asennetaan kuiviin ikkuna-aukkoihin ja suojataan huolellisesti kosteudelta pitkän rakennusvaiheen aikana.
PihlaPROn avattavalla puualumiini-ikkunalla on ainoana valmistajana RTS-ympäristöseloste
Tampereelle valmistunut RTS-ympäristöluokituksen saanut Ranta-Tampellan Kaplan oli Skanskalle lajissaan ensimmäinen, mutta nyttemmin yritys on alkanut hyvien kokemusten myötä käyttää RTS-luokitusta kaikissa Suomessa rakentamissaan kohteissa.
RTS-ympäristöluokitus on työkalu, joka määrittelee kaikkea suunnittelua ja hankintasopimuksia sekä tietenkin myös ikkunavalintoja. Ikkunoiden kohdalla painotimme aivan erityisesti sisäilman laatua – sitä, että ikkunoista ei aiheutuisi terveydelle haitallisia päästöjä", Skanska Kotien yksikönjohtaja Toni Tuomola kertoo.
Ranta-Tampellan Kaplanissa on käytetty PihlaPROn ikkunoita. PihlaPRO on ainoa valmistaja, jonka avattavilla ikkunoilla on RTS-ympäristötuotekortti. RTS-ympäristöseloste kertoo PihlaPROn puualumiini-ikkuna MSE1-A:n ympäristövaikutuksista. Siihen on koottu ja laskettu tuotteen ympäristövaikutukset koko elinkaaren ajalta aina raaka-ainehankinnasta loppusijoitukseen saakka. RTS EPD -ympäristöselosteet ovat kolmannen osapuolen verifioimia ja niissä esitetyt tiedot on tarkastettu ja todettu luotettavaksi ympäristötiedon lähteeksi.
RTS-ympäristöluokitus kiinnostaa nyt koko alaa
Skanskan Toni Tuomola kertoo huomanneensa, että nyt myös monet muut rakennusliikkeet ovat seuraamassa Skanskan esimerkkiä ja ryhtymässä noudattamaan RTS-luokittelua.
Suomen rakennusalan etu olisi, että RTS:ää käyttäisivät kaikki. Se ohjaa rakentamista kestävämpään suuntaan, Tuomola sanoo.
PihlaPROn tuotteiden hiilijalanjälki puolittuu vuoteen 2030 mennessä
PihlaPRO kumppanina tarjoaa rakennusliikkeille mahdollisuuksia toteuttaa hiilijalanjäljeltään pieniä energiatehokkaita kohteita. PihlaPRO on määrätietoisesti pienentänyt myös oman tuotantoprosessinsa hiilijalanjälkeä:
- PihlaPROn tehtailla käytetään sataprosenttisesti pohjoismaisella vesi- ja tuulivoimalla tuotettua sähköä.
- PihlaPRO-ikkunoiden kierrätysaste on 99 prosenttia.
- PihlaPRO-ikkunoissa käytettävä puu on FSC/PEFC-sertifioitua.
- Alumiini on Skandinaviassa vesivoimalla tuotettua.
- Vaaralliset jätteet käsitellään asianmukaisesti ja ohjataan mahdollisuuksien mukaan raaka-aineeksi jatkokäsittelyn jälkeen.
- Muovinkäyttöä pyritään vähentämään ja pakkausmuovista syntyvä hiilijalanjälki hyvitetään vuosittain.
- Omassa tuotekehityksessään PihlaPRO suuntaa kohti entistä ympäristöystävällisempiä ratkaisuja.
Jo toteutettujen toimenpiteiden ansiosta PihlaPROn tuotteiden hiilijalanjälki pieneni 16,8 prosenttia vuosina 2014–2019. PihlaPRO on sitoutunut puolittamaan hiilidioksidipäästönsä vuoteen 2030 mennessä, ja hiilineutraalius on tavoitteena vuoteen 2050 mennessä.
Tutustu tarkemmin kohteeseen Ranta-Tampellan Kaplan »
Lue lisää PihlaPROn kestävän kehityksen toimenpiteistä »
Teksti: Matti Välimäki
Kuvat: Skanska kodit visualisointi / Skanska kodit esittelyhuoneisto