mainos_1102

Valaistus

Teollisuus- ja myymälävalaistukseen joustavuutta ja muunneltavuutta

artikkelikuva: Teollisuus- ja myymälävalaistukseen joustavuutta ja muunneltavuutta

Kuva: Purso Oy

Myymälätiloissa, konttoreissa, teollisuudessa ja erilaisissa julkisissa rakennuksissa tarvitaan hyvin toteutettua ja energiatehokasta valaistusta. Sitä on pystyttävä myös ohjaamaan tarvittaessa. Tilojen muunneltavuus sekä uudet EU-direktiivit tuovat myös osaltaan uusia vaatimuksia valaisimien ja valaistuksen suunnittelulle.

Kotimainen Purso Oy kehittää ja valmistaa valaisimia omalla tehtaallaan Nokialla. ”Valaisimet soveltuvat laajasti erilaisiin tiloihin. Valmistamme tuotteet projekteihin aina tilauksesta”, kertoo Purson valaistusjärjestelmien tuotepäällikkö Eero Kuoppa.

Hän korostaa, että tuotteiden modulaarinen rakenne tuo valaisimiin tyyliä, tehokkuutta ja joustavuutta. ”Valaistuksen ohjaus on tärkeässä roolissa energiansäästön sekä ihmisten hyvinvoinnin ja viihtyisyyden näkökulmasta. Hyvin suunnitelluilla valaistusratkaisuilla saadaan valoa juuri sinne, missä sitä eniten tarvitaan.”

Myymälöissä esimerkiksi hyllyjen sijainti vaikuttaa oleellisesti valaistusratkaisuiden suunnitteluun. Lisäksi valaistuksen tulee näyttää hyvältä, koska valaistus toimii tärkeänä osana tilan toimivuutta ja tunnelmaa. Oikein suunniteltu ja toteutettu valaistus myös edistää jaksamista ja tehokkuutta. Kuopan mukaan tämän päivän arvoihin kuuluu niin ikään hiilijalanjäljen vähentäminen.

”Hiilidioksidipäästöjä pyritään saamaan entistä pienemmiksi monin eri tavoin. Meillä Purso Oy:llä sisäisenä tavoitteena on päästöjen puolittaminen vuoteen 2025 mennessä. Tämän lisäksi selvitämme ja minimoimme aktiivisesti valmistamiemme tuotteiden hiilijalanjälkeä.”

kuva
Kuva: Purso Oy

Ekologisuutta ja elinkaariajattelua

Ympäristön huomioon ottaminen korostuu yhä enemmän erilaisten tuotteiden suunnittelussa. Samalla on kiinnitettävä huomiota valaisinasennusten nopeuteen ja helppouteen. ”Esimerkiksi projektitoimitukset tehdään yksinkertaisilla ryhmäpakkauksilla, jossa jätteen määrä on minimoitu ja asennusnopeus maksimoitu. Kaikkien tuotteiden huollettavuus sekä kierrätysmahdollisuudet ovat olennaisia vaatimuksia”, Kuoppa linjaa.

”Myös tuotteiden valmistaminen ympäristöystävällisellä tavalla on tärkeä kysymys. Esimerkiksi Purson valaisimet valmistetaan paikallisesti, ja vain välttämättömät komponentit tuodaan ulkomailta.”

”Raaka-aineen alumiini runkoisiin valaisimiin valmistamme kierrätetystä alumiinista itse, omalla sulatollamme Ikaalisissa. Tätä työtä voi tehdä suurella ylpeydellä. Jokainen meiltä maailmalle lähtenyt valaisin auttaa tavoitteessa kestävämpään ja hiilineutraalimpaan yhteiskuntaan”, Kuoppa mainitsee.

”Monesti Purson valaisinmalleja asennetaan teollisuushalleihin, myymälöihin, varastotiloihin, liikunta- ja pysäköintihalleihin sekä julkisiin rakennuksiin: sairaaloihin, kouluihin ja kirjastoihin.”

”Valaisimet optimoidaan tilan mukaisiksi, minkä jälkeen niihin lisätään kaapelit ja kiinnikkeet ja ne varustellaan mahdollisilla tunnistimilla.

Tuotteet kootaan ja ohjelmoidaan projektikohtaisesti. Toimitusajat ovat tyypillisesti silti lyhyitä, noin 2–4 viikkoa tilauksesta”, Kuoppa vakuuttaa.

”Oikein suunniteltu ja toteutettu valaistus edistää jaksamista ja tehokkuutta.

kuva
Kuva: Ledvance Oy

Perinteiset loisteputket poistumassa myynnistä

Valaistusasiantuntija Riku Varjela Ledvance Oy:stä kertoo, että nykyajan valaisimilla pystytään vaikuttamaan varsin paljon valaistuksen laatuun ja muun muassa valon väriin.

”Esimerkiksi valaisimien värintoistoindeksi kehittyy koko ajan. Vuonna 2022 markkinoille tulleiden LED-valaisimien tuottaman valon punaiset värit ovat selvästi parempia kuin aiemmissa malleissa”, Varjela toteaa.

Valaistusalalle on tulossa myös lainsäädännön edellyttämiä muutoksia. Elohopeaa sisältävien lamppujen myynti nimittäin kielletään lähiaikoina EU:n direktiivillä.

”Tämä johtaa siihen, että lähes kaikki loisteputket poistuvat myynnistä vuoden 2023 aikana. Pienoisloistelamppujen saattaminen markkinoille loppuu jo helmikuussa 2023 ja isompien T5- ja T8-putkien myynti saman vuoden syyskuun alussa”, Varjela sanoo.

Tilalle tarvitaan uudenlaista valaistusta ja valaisintekniikkaa. ”Tämä on aika iso murros. Loisteputkia käytetään varsin paljon vaikkapa teollisuustiloissa, vaikka ne kuluttavat paljon energiaa ja niiden elinikä on kovin lyhyt verrattuna LED-valoputkiin.”

”Ledvancelta löytyy ratkaisuja lähes kaikkiin käyttökohteisiin, joten uuden korvaavan valaistuksen toteuttaminen on helppoa. Entiset valaisimet voidaan korvata joko kokonaan uusilla LED-valaisimilla, tai LED-valoputkia voidaan asentaa entisiin valaisimiin loisteputkien tilalle”, Varjela pohtii.

”Lisäksi voidaan asentaa sellaisia valaisimia, joissa on uudenlaisia liitäntälaitteita erilaisten korvaavien lamppujen asentamista varten.”

kuva
Kuva: Ledvance Oy

Uusia ratkaisuja etsitään

Ympäristöissä, joissa on korkea lämpötila, suositellaan vaihtamaan LEDvalaisin perinteisen loisteputkivalaisimen tilalle.

”Vaikka tyypillisesti LED-lamput kestävät kylmiä lämpötiloja hyvin, ne eivät ole omiaan erittäin korkeissa ympäristölämpötiloissa”, huomauttaa Varjela.

”LED-valaisimet taas kestävät korkeampia lämpötiloja paremmin suunnitellun jäähdytyksen ansiosta. Niinpä kaikissa teollisuuskohteissa loisteputkien korvaaminen LED-valoputkilla ei välttämättä ole suositeltavaa vaan tilalle olisi sopivampi valita LED-valaisin.”

”Toki joissakin erikoiskohteissa voi tulla edelleen ongelmia lämpötilan osalta. Näitä kysymyksiä on vielä ratkottava”, Varjela arvioi.

Monet LED-valaisimet soveltuvat hyvin ohjausjärjestelmiin, joiden avulla valaistusta himmennetään. Vaikkakin LED-valoputkien himmennys voi olla hankalampaa, niiden päälle/pois-ohjaus onnistuu hyvin.

”Yleisellä päälle/pois-ohjauksella toki saadaan LED-valoputketkin valonohjausjärjestelmän piiriin”, muistuttaa Varjela.

”Edelleen LEDien hyvä puoli on niiden energiatehokkuus. Esimerkiksi 58-wattinen loistelamppu voidaan korvata 20 W:n LED-lampulla, jolloin energiaa kuluu vain kolmannes entisestä kulutuksesta.”

Jos siis siirrytään LED-ratkaisuihin, samalla energiankulutuksella voidaan Varjelan mukaan saada useampia ja valaistusteholtaan paremmin toimivia valaisimia.

”Kunnollinen valaistus parantaa työturvallisuutta ja työhyvinvointia.

Valoa ja suunnittelijoita piirustuspöytien ääreen

Varjela tähdentää, että kunnollinen valaistus myös parantaa työturvallisuutta ja työhyvinvointia.

”Ihmiset viihtyvät työpaikalla paremmin – ja myös tekevät työssään vähemmän virheitä.”

”Teollisuuskäytössä LED-lampuissa on myös se hyvä puoli, että ne eivät rikkoudu esimerkiksi tärinän vaikutuksesta yhtä herkästi kuin muut lampputyypit. Saatavissa on myös pinnoitettuja valoputkia, jotka estävät lasinsirpaleiden päätymistä esimerkiksi elintarviketeollisuuden valmistusprosesseihin”, Varjela esittelee vaihtoehtoja.

Perinteisten loisteputkien poistuminen myynnistä johtaa varmaankin siihen, että yhä useammassa asennuskohteessa tarvitaan aiempaa enemmän valaistussuunnittelua.

”Toki monissa yrityksissä valaistusta halutaan muutoinkin päivittää aiempaa nykyaikaisemmaksi.”

”Lisäksi monilla työpaikoilla luultavasti uusitaan työtiloja koronapandemian jälkeen toisenlaisiksi. Entistä suurempi osa töistä tehdään kenties etätyönä, jolloin työpaikoille tarvitaan uudenlaisia yhteistyötiloja”, sanoo Varjela.

Kun tilat muuttuvat, myös valaistuksen ohjausautomaatioon tulee uudistustarpeita. Valaistuksen on niin ikään oltava muunneltavissa ja muokattavissa.

”Langattomat ohjausjärjestelmät ovat omiaan, kun valaistusta muutetaan entistä joustavammaksi. Silloin ei tarvita uusia johdinasennuksia”, Varjela suosittaa.

Teksti: Ari Mononen

Mitä mieltä olit artikkelista?

vote 1 vote 2 vote 3 vote 4 vote 5

Seuraa Prointerior

Prointerior uutiskirje

UUSIMMAT

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
prointerior 4/2024

prointerior-lehti



Seuraa Prointerior
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prologistiikka »     prometalli »     proresto »     seatec »