mainos_1102

Runko ja rakennustuotteet (katto ja vesikate)

Kestäviä kattoja monella menetelmällä

artikkelikuva: Kestäviä kattoja monella menetelmällä

Kuva: Pixabay

Nykypäivän kattorakentamisessa halutaan usein käyttää ekologisia ja pitkäikäisiä rakenteita. Esimerkiksi viherkatot ovat lisänneet suosiotaan, mutta myös luonnonkivimateriaalit voivat olla omiaan kattojen päällystämiseen.

MONISSA KAUPUNGEISSA kattorakentamista pyritään nykyisin ohjaamaan esimerkiksi viherkattojen suuntaan

”Tyypillisesti viherkatot ovat pitkäikäisiä. Huopakattojenkin elinkaari pitenee, jos niiden päälle asennetaan viherkatto”, toteaa arkkitehti Pekka Hänninen IAH-arkkitehtuuritoimistosta.

Myös kuparilla tai liuskekivillä päällystetyt katot kestävät aikaa. ”Suomessa ne eivät kuitenkaan ole vielä kovin yleisiä. Monesti pitkäikäisiä kattoja kuitenkin halutaan rakennuksiin. Kyllähän peltikattojenkin elinkaari voi olla melko pitkä”, Hänninen pohtii.

Katoille lisää asuinkerroksia

Olemassa olevia kattoja voidaan käyttää myös täydennysrakentamiseen. Niiden päälle on usein mahdollista rakentaa lisäkerroksia tai ainakin ullakkoasuntoja.

”Olisikin ekologisesti kestävämpi täydennysrakentamisratkaisu lisätä kerroksia tai asuntoja talojen katoille kuin rakentaa lisää taloja puistoalueille”, Hänninen muistuttaa.

”Kerrosten lisääminen ei tosin onnistu aivan joka paikassa. Ensin on varmistettava, että talojen perustukset kestävät lisärakentamisen.”

”Kevyet ullakkoasunnot ovat ehkä helpommin toteutettavissa. Ne ovat usein mielenkiintoisia ja hyvän näköisiä tiloja. Kaupunkien keskustoissa ullakkoasunnoista on kuitenkin monesti pyritty tekemään huomaamattomia ja maisemaan sulautuvia.”

Jos suurien kaupunkien puistoalueet vähenevät yhdyskuntarakenteen tiivistämisen takia, kovista sateista aiheutuvat hulevedet voivat muodostua ongelmaksi. Viemärien kapasiteetti ei aina riitä hulevesien poistamiseen.

”Viherkatot voivat olla yksi ratkaisu hulevesipulmiin, koska ne ehkäisevät kaupunkitulvia hillitsemällä veden syöksymistä nopeasti alas kaduille. Lisäksi viherkatot tasaavat kuumuutta, joten ne pystyvät myös torjumaan hellekesien paahteisuutta”, arvioi Hänninen.

kuva
Kuva: Liuskemestarit

Aurinkopaneeleja sähköntuotantoon

Nykyisin kattoja usein hyödynnetään energiantuotannossa asentamalla katoille aurinkopaneeleja.

”Vaikkapa Helsingissä talojen katoilla voitaisiin tuottaa noin kymmenen prosenttia tarvittavasta sähköstä”, Hänninen sanoo.

Aurinkopaneelit ja viherkatot sopivat hänen mukaansa hyvin yhteen. Viherkatto voi viilentää paneelia, jolloin sähköntuotto paneelista kasvaa.

Suurten lähiöiden tasakatoilla sekä isojen kauppakiinteistöjen katoilla olisi paljon tilaa aurinkopaneeleille.

”Katoilla kuitenkin tarvitaan sopivat ja kestävät kiinnikkeet paneeleja varten. Lisäksi lumien poistossa on varottava, että paneelit eivät rikkoudu.”

”Erityisen ekologinen kokonaisuus voi syntyä, jos katoille rakennettavat lisäkerrokset päällystetään viherkatolla ja asennetaan vielä lopuksi aurinkopaneeleja”, ehdottaa Hänninen.

”Viherkatot voivat olla yksi ratkaisu hulevesipulmiin.

Liuskekivikatto kestää vuosisadan

Myös luonnonkivituotteilla on pitkä elinkaari, joten esimerkiksi liuskekivikatot ovat sekä kestäviä että ekologisia.

Luonnonkivituotteiden valmistus kuluttaa vain vähän energiaa, joten luonnonkiven hiilijalanjälki on pieni. Kivimateriaaleja voidaan myös kierrättää sekä käyttää uusien kattojen valmistukseen.

”Suomessa liuskekivikatot eivät ole vielä kovin paljon yleistyneet – jonkin verran kylläkin – ja niitä asennetaan monesti erikoiskohteisiin. Sen sijaan muualla Euroopassa liuskekattoja on toteutettu paljon”, kertoo kattoasiantuntija Arttu Jokinen Liuskemestarit Oy:stä.

Perheyritys valmistaa ja tuo maahan liuskekivimateriaaleja, joita voidaan asentaa sekä kattoihin että julkisivuihin. Tuontimaita ovat etenkin Italia, Norja, Englanti ja Espanja.

kuva
Kuva: Liuskemestarit

”Liuskekatot ovat arvokkaita ja pitkäikäisiä kattoja. Ne kestävät tyypillisesti ainakin sata vuotta, vaikka ankara talvi asettaakin kattokiville erityisvaatimuksia. On valittava oikea kivi oikeaan kohteeseen.”

”Liuskekivi on paksuudeltaan vain 8 mm, mutta se kestää lumikuormia ja suolarasitusta hyvin. Painoltaan katto vastaa tiilikattoa. Liuskekivimateriaali on sitkeää ja kimmoisaa”, kuvailee Jokinen.

Kiinnitys koukuilla tai kuparinauloilla

Esimerkiksi Helsingissä liuskekivikattoja on muun muassa Suomen kansallismuseossa sekä Aleksi 13:n liiketalossa. Liuskekivikatto saadaan täysin vedenpitäväksi, kun käytetään yli 18 asteen kattokaltevuuksia.

”Aleksi 13:n vuonna 2016 valmistunut uusi liuskekivikatto oli oma asennuskohteemme. Kattoa oli vuosikymmeniä sitten osittain korjattu heikkolaatuisilla liuskekivillä, jotka olivat alkaneet rapautua. Nyt uusi kivipinta kestää varmasti seuraavat 100 vuotta”, Jokinen vakuuttaa.

Myös kirkkoihin asennetaan liuskekivikattoja, joskin Suomessa puupärekatot ovat yleisempiä.

”Pärekatoissa sovelletaan samaa kiinnitystekniikkaa. Kattoliuskeet kiinnitetään ruoteisiin joko erikoisvalmisteisilla RST-koukuilla tai leveäkantaisilla kuparinauloilla”, toteaa Jokinen.

Kivien kiinnittäminen kattokivikoukuilla on hyvä menetelmä, kun halutaan varmistaa katon helppo huollettavuus. Koukku myös varmistaa, että kivi pysyy katolla jopa vaurioituessaan.

Kattokivien kiinnityksessä käytettävä RST-kivikoukku voidaan tarvittaessa aukaista, jolloin esimerkiksi pudonneen oksan kolhima kivi saadaan korjattua.

”Liuskekatot ovat arvokkaita ja pitkäikäisiä kattoja.

Osaamisella tyyliä ja visuaalista näyttävyyttä

Liuskekivikaton asentaminen vaatii erikoisammattitaitoa, ja katon tarkat yksityiskohdat suunnitellaan yleensä vasta työmaalla kattokiviasentajan kanssa.

”Suomessa ei ole kovin paljon liuskekattoihin erikoistuneita osaajia, mutta olemme itse kouluttaneet asentajia tälle alalle”, Jokinen sanoo.

”Olemme myös hakeneet oppia ulkomailta etenkin Ranskasta ja Saksasta, missä liuskekivikattoja on muun muassa vanhoissa linnoissa ja muissa arvorakennuksissa. Nyt voimme tehdä liuskekatot suunnittelusta materiaalitoimituksiin ja asennuksiin asti.”

Oikein toteutetulla liuskekivikatolla on hyvä ja tyylikäs visuaalinen ilme.

”Liuskekivessä on mineraaleja, joiden ansiosta kivikatto heijastaa hienosti ilta-auringon valoa.”

”Monesti katoille asennettavat liuskekivet ovat väriltään mustia tai harmaita. Liuskekiveä on maailmassa paljon, joten se on lähes ehtymätön luonnonvara”, Jokinen korostaa.

Teksti: Ari Mononen

Mitä mieltä olit artikkelista?

vote 1 vote 2 vote 3 vote 4 vote 5

Seuraa Prointerior

Prointerior uutiskirje

UUSIMMAT

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
prointerior 4/2024

prointerior-lehti



Seuraa Prointerior
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prologistiikka »     prometalli »     proresto »     seatec »