mainos_1112

Runko ja rakennustuotteet (eristeet, julkisivutuotteet, metallituotteet)

Julkisivusaneeraus hyvällä yhteistyöllä

artikkelikuva: Julkisivusaneeraus hyvällä yhteistyöllä

Tuulettuvassa levyrappausjärjestelmässä ilma pääsee kiertämään ja rakenne tuulettumaan.

Nykyinen rakennuskantamme tuottaa 76 % hiilidioksidipäästöistä. Taloyhtiöiden remonteissa tarvitaan eri asiantuntijatahojen yhteistyötä ja uusia innovaatioita. Julkisivusaneerauksen yhteydessä tehtävä lisälämmöneristäminen on tehokas keino parantaa rakennuskantamme energiatehokkuutta.

”Suomessa on valtava rakennuskanta, jonka energiatehokkuus ei vastaa nykyvaatimuksia. Helppo tapa parantaa olemassa olevan rakennuskannan energiatehokkuutta on tehdä lisälämmöneristys julkisivuremontin yhteydessä”, kertoo julkisivutuotteiden- ja järjestelmien kehittäjänä tunnetun Sto Finexter Oy:n maajohtaja Pekka Rajaniemi.

kuva
Oululaisen kerrostalon julkisivusaneeraus toteutettiin uudella rakenneratkaisulla, joka minimoi kylmäsillat. Julkisivun eristevahvuus kasvoi 80 mm:stä 205 mm:n, mikä kohentaa energiataloutta merkittävästi.

Kemiallinen ankkuri minimoi kylmäsillat

”Meillä on ollut tarve luoda monipuolinen, mutta yksinkertainen järjestelmä, joka soveltuu eristeiden kanssa käytettäväksi siten, että rakenteeseen syntyy mahdollisimman pienet lämpöhävikit. Uudenlainen julkisivun rankajärjestelmä StoVentro X muodostaa yhdessä PAROC Cortex One -eristeen kanssa energiatehokkaan, tuulitiiviin ja palamattoman julkisivujärjestelmän. PAROC-kivivilla on eristeenä energiatehokas, palamaton ja kosteusturvallinen, joten se sopii kokemuksemme mukaan erinomaisesti tuulettuvien julkisivujen eristeeksi”, Rajaniemi selventää.

”Täysin uutena innovaationa järjestelmästä löytyy eristeen läpi asennettava, ruostumattomasta teräksestä valmistettu seinäkiinnike kemiallisella ankkurilla, joka minimoi seinäkiinnikkeistä aiheutuvan kylmäsiltavaikutuksen. Rankajärjestelmä lävistää eristeen pisteittäin, jolloin siihen syntyy mahdollisimman pieni läpimeno ja lämpöhukka. Ruostumaton teräs rakenteessa johtaa lämpöä heikommin eristeen läpi”, Antti Mursu Sto:n teknisestä myynnistä kertoo.

kuva
Taloyhtiöissä saneerataan nyt eritoten kattoja ja julkisivuja. Hyvää yhteistyötä eri asiantuntijoiden välillä tarvitaan

Asiantuntijoiden yhteistyö lisää laatua rakentamiseen

”Sto:n suunnittelupöydällä syntynyt järjestelmä on hyvä esimerkki siitä, miten rakentamisen laatu ja uudet innovaatiot kehittyvät järjestelmien eikä pelkästään yksittäisten komponenttien ansiosta. Siksi suunnittelua ja rakentamista on hyvä tehdä eri asiantuntijatahojen yhteistyönä”, Parocin avainasiakaspäällikkö Jussi Juurela lisää.

Rajaniemi kertoo, että järjestelmän kehitysvaiheessa Sto teki koeasennuksia Parocin eristeillä.

”Todettuamme, että järjestelmän komponentit toimivat erinomaisesti yhteen, teimme laskelmat, joiden avulla todensimme järjestelmän U-arvot ja energiatehokkuuden. Huolellinen rakentaminen on meille avainasia, joten edellytämme myös yhteistyökumppaneilta sitoutumista korkeaan rakentamisen laatuun. Siksi Paroc on luonnollinen yhteistyökumppani meille – aivan kuten Constikin, joka toimii urakoitsijana Oulun kohteessa.”

kuva
Julkisivusaneerauksessa on käytetty StoVentro X -rankajärjestelmää ja PAROC Cortex One -tuulensuojaeristettä hyvin kokemuksin.

Julkisivusaneerauksella parannetaan energiatehokkuutta

Oulun kohde on 9-kerroksinen vuonna 1968 rakennettu kerrostalo, jonka julkisivut on rakennettu betonisandwich- ja Siporex-elementeistä. Käytännön kokemuksia korjausrakentamisesta ja Oulun kohteesta valottaa Constin työnjohtaja Eetu Marjakangas.

”Vaikka lähtötilanne selvitetään kuinka perusteellisesti, ei yllätyksiltä voi välttyä. Mitä syvemmälle korjausrakentamiskohteen rakenteisiin pureudutaan, sitä enemmän yllätyksiä tulee vastaan. Tyypillisesti sellaisia ovat heikkokuntoiset tai alkuperäisistä suunnitelmista poiketen toteutetut rakenteet. Oulun kohteessa sellaisia olivat asbestipitoiset maalit, jotka jouduttiin poistamaan sekä parvekkeiden taustaseinät, joita ei oltu ankkuroitu rakenteisiin alkuperäisten suunnitelmien mukaan."

Kohteen julkisivusaneerauksessa purettiin kaikki lämmöneristeet sekä betoniulkokuoret ja asennettiin StoVentro X -rankajärjestelmä sekä uudet Parocin eristeet ja tuulensuojalevyt. Uudella rakenneratkaisulla julkisivun eristevahvuus kasvoi 80 mm:stä 210 mm:n ja energiatalous koheni merkittävästi.

Lisätietoja: www.paroc.fi

Mitä mieltä olit artikkelista?

vote 1 vote 2 vote 3 vote 4 vote 5

Seuraa Prointerior

Prointerior uutiskirje

UUSIMMAT

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
prointerior 4/2024

prointerior-lehti



Seuraa Prointerior
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prologistiikka »     prometalli »     proresto »     seatec »