mainos_1112

Sisäpinnat ja tilaosat (akustoinnit)

Hyvä akustiikka puhuu puolestaan

artikkelikuva: Hyvä akustiikka puhuu puolestaan

Parafonin Paracem Line Design -akustiikkalevy asennettuna toimiston seinäpintaan.
KUVA: RANDERS ARKITEKTER: ARKKITEHTI HELENE HØYER MIKKELSEN

Äänenvaimennus on merkittävä osa nykypäivän tilasuunnittelua. Joskus akustiikka sulautuu huomaamattomasti osaksi arkkitehtuuria, toisinaan se näyttäytyy värikkäästi pitkin pintoja. Tyyliä, muotoa ja kestävyyttä löytyy yhtä lailla kuin suunnitteluideoitakin.

”Akustiset seinäpinnat ovat merkittävä osa tilojen kokonaisilmettä ja sisustusarkkitehtuuria”, toteaa sisustusarkkitehti SIO Elina Rajamäki KVA Arkkitehdit Oy:ltä. ”Parhaimmillaan akustiikkapinnat voivat olla itsenäisiä tilaelementtejä tai ne voivat olla kolmiulotteisia, reliefimäisiä pintoja”, Rajamäki jatkaa. ”Printattuina graafisina kuva-aiheina akustiikkapinnat toimivat tilassa kuvataiteen tavoin. Silloin akustinen elementti ei näytä rakennusosalta vaan se nousee enemmän esille pienenä taideteoksena.”

Rajamäen mukaan akustisia paneeleja ja kuvapintoja on nykyään tosi hyvin saatavilla ja niitä tulee koko ajan lisää. ”Kun saa varsin vapaat kädet, niin se on aina hieno asia”, visioi Rajamäki. ”Materiaaleja on helppo käyttää, ja niistä voi sommitella erilaisia elementtejä seinäpinnoille tai sitten rakentaa erilaisia kokonaisuuksia; vaihtoehtoja on tänä päivänä valtavasti.”

”Akustiset seinäpinnat ovat merkittävä osa tilojen kokonaisilmettä ja sisustusarkkitehtuuria.

Rajamäki kertoo, että akustiikkaan on alettu kiinnittää entistä enemmän huomiota, ja se on todella merkittävä asia työtilasuunnittelussa nykyään. Esimerkiksi monitilaympäristöissä pitää olla erilaisia tilavyöhykkeitä erilaisille toiminnoille, ja eri tiloissa on erilaiset äänimaailmat. Silloin tarvitaan erilaisia ratkaisuja myös akustisille elementeille ja akustisille pinnoille.

kuva
toivottaHAUS Kehittämiskeskus Oy, jonka akustiikkaseinien toteutuksesta on vastannut Mood Works Oy Ltd.
KUVA: PEKKA LÄHTEENMÄKI

”Akustiikkasuunnittelijat osallistuvat tilasuunnitteluun yhä useammassa projektissa, nykypäivänä se on tavallista ja suorastaan toivottavaa”, suosittelee Rajamäki. ”Akustiikkasuunnittelija antaa rakennuksen ääniympäristöä koskevia ohjeita ja asetusten mukaisia raja-arvoja huoneakustiikan suunnitteluun.”

tavoitteet niin absorbtioluokasta ja visuaalisuudesta kuin muunneltavuudesta, rakennusmateriaalien paloturvallisuudesta, ekologisuudesta ja kestävästä kehityksestä. Tilasuunnittelijan täytyy osoittaa toimivansa kaikilta osin vastuullisesti. ”Akustiikkaa ei suunnitella pelkästään estetiikka edellä vaan on oltava täysi ymmärrys asiasta”, Rajamäki toteaa. ”On tärkeää, että lähdetään heti oikeaan suuntaan.”

Teksti: Tanja Karpasto

Mitä mieltä olit artikkelista?

vote 1 vote 2 vote 3 vote 4 vote 5

Seuraa Prointerior

Prointerior uutiskirje

UUSIMMAT

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
prointerior 4/2024

prointerior-lehti



Seuraa Prointerior
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prologistiikka »     prometalli »     proresto »     seatec »