mainos_1102

Yhteistyössä (Sisustussuunnittelijat SI)

Inspiraationa luonto - kestävän olemassaolon mallit ja strategiat löytyvät luonnosta

LAPSENA HAUTASIN kuolleen rotan ja kokeilin tiputtaako sisilisko häntänsä. Pellolla astuin hiirenpesään ja kesäisin seurasin pyöräkatokseen pesäänsä rakentavia pääskysiä. Silloin ihailin Ilkka Koivistoa, nykyään Neri Oxmania.

Viimeisen parin vuoden aikana olen löytänyt saman lapsenmielisen innostuksen seurata hyönteisiä, lintuja ja nisäkkäitä omissa puuhissaan. Niin on moni muukin: sosiaalisen median lintu-, luonto- ja ötökkäryhmät täyttyvät kuvista ja lajeista, joiden elämää ja rakennelmia yhdessä ihmettelemme. Meillä on vihdoin aikaa katsoa luontoa ympärillämme, mutta onko meillä myös halua hoivata ja oppia siltä?

Vuonna 1995 Juhani Pallasmaa kokosi ainutlaatuisen näyttelyn Eläinten Arkkitehtuurista Suomen Rakennustaiteen museoon. Silloin Pallasmaa totesi, että on hämmästyttävää, kuinka vähän aihetta on tutkittu, vaikka on tiedossa, että eläinmaailmasta löytyy uskomattomia esimerkkejä sekä taitavasta muotoilusta että äärimmäisen kestävästä rakennustekniikasta vedeneristyksineen ja ilmanvaihtojärjestelmineen. Hämähäkinlangan vetolujuus on yli kolme kertaa suurempi kuin teräksen, ja mehiläispesän kennon mittapoikkeamat ovat niin vähäisiä, ettei ihminen pysty rakentamisessa samanlaiseen tarkkuuteen – puhumattakaan siitä, mitä ihminen voisi oppia insinööritaitojen mestareilta majavilta tai termiiteiltä.

Neitoperhosen toukan kuoriutuminen on uskomatonta katseltavaa, mutta voitko kuvitella 6 500 silkkiäistoukkaa kutomassa yhdessä pyöreää paviljonkia? Neri Oxman johtaa Mediated Matter -tutkimusryhmää MIT Media Labissa. Hänet tunnetaan taiteesta ja arkkitehtuurista, jossa yhdistyvät sekä muotoilu, biologia, tietojenkäsittely että materiaalitekniikka. Useat Oxmanin tutkimusryhmän teokset ovat olleet eläinten tai luonnonprosessien valmistamia tai vähintäänkin niiden innoittamia. Tunnetuin projekti, Silk Pavilion, on esimerkki ihmisen ja luonnon yhteistyöstä. Siinä 6 500 silkkiäistoukkaa rakentaa inhimillisessä mittakaavassa toimivan paviljongin. Toukat käyvät läpi luonnollisen elinkaaren toteuttaessaan työtään, eikä niitä keitetä elävältä, kuten tekstiiliteollisuuden prosesseissa, joissa esimerkiksi yhden silkkisen tyynyliinan takia kuolee noin 1 000 silkkiäistoukkaa. Silk Pavilionin lisäksi Oxmanin ryhmä on tehnyt yhteistyötä myös mm. mehiläisten (synteettinen mehiläispesä) sekä muurahaisten (Ocean Pavilion) kanssa. Pyrkimyksenä on korvata ihmisen kehittämät hiilikuidut ja muovi täysin luonnollisilla materiaaleilla, joiden valmistuksessa hyödynnetään tehostetusti eläinten luonnollisia rakennustapoja. Oxman kuvailee pyrkivänsä siihen, että materiaalituotannossa luonnon kulutuksesta geologisena resurssina siirryttäisiin tuotantoprosessin muokkaamiseen biologiseksi. Rakennusmateriaaleja tutkitaan ja kehitetään luonnon omia aineita ja valmistusmenetelmiä toistaen siten, että loppuaine voi aina palata takaisin osaksi luonnon omaa kiertokulkua.

Kuinka inspiroivaa ja toivoa herättävää! Hienoa, että meillä on joukossamme Nerin kaltaisia ihmisiä, jotka työskentelevät väsymättä yhteisen maapallomme eteen. Jos me muutkin hyväksymme kokonaan uudenlaisen elämänasenteen, jonka keskipisteenä ei ole ihminen vaan luonto, ehkä myös ihmisellä on mahdollisuus selviytyä.

Sisustussuunnittelijat SI Ry
Suvi-Maria Silvola, Studio Suvi-Maria Silvola

Lähteet:
Juhani Pallasmaa: Eläinten arkkitehtuuri
Netflix: Abstraktio – Muotoilun taito, Bioarkkitehtuuri – Neri Oxman
Spotify: Neri Oxmanin ja Juhani Pallasmaan haastattelut

Mitä mieltä olit artikkelista?

vote 1 vote 2 vote 3 vote 4 vote 5

Seuraa Prointerior

Prointerior uutiskirje

UUSIMMAT

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
prointerior 4/2024

prointerior-lehti



Seuraa Prointerior
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prologistiikka »     prometalli »     proresto »     seatec »