mainos_1112

Sisäpinnat ja tilaosat (lattiat ja päällysteet)

Tyyliä lattioihin julkisessa rakentamisessa

artikkelikuva: Tyyliä lattioihin julkisessa rakentamisessa

Kuva: Riikka Kantinkoski - Original Sokos Hotel Vaakuna, Fyra Oy.

Huoneiston tai muun tilan lattia on keskeinen osa sisustusta ja rakennuksen tyyliä, joten lattiarakenteen ulkonäkö ja puhdistettavuus ovat keskeisiä valintatekijöitä. Uusia ja toimivia lattiatyyppejä kehitetään koko ajan. Julkisessa rakentamisessa vaikkapa massalattiat tarjoavat paljon värivaihtoehtoja. Perinteisten parkettilattioiden vaihtoehdoksi on puolestaan tullut ohuempiviiluinen kovapuulattia.

Erityisesti julkisten rakennusten lattioita suunniteltaessa on syytä kiinnittää huomiota tyylin lisäksi myös askeläänien eristämiseen sekä pintamateriaalin allergiaystävällisyyteen ja kestävyyteen.

”Jos on kyse suojeltavan rakennuksen lattian uusimisesta, lattiamateriaali valitaan yleensä entisen lattian tyylin mukaiseksi”, sanoo suunnittelutoimisto Fyra Oy:n arkkitehti Merja Virkkunen.

kuva
Kuva: Riikka Kantinkoski – Original Sokos Hotel Vaakuna, Fyra Oy.

Viime aikoina Fyra Oy on ollut vastuussa muun muassa historiallisesti merkittävän Original Sokos Hotel Vaakunan uusista sisustusratkaisuista. Funktionalismin ajan keskeinen maamerkki on päivitetty nykyhetkeen alkuperäistä ilmettä ja tunnelmaa kunnioittaen.

”Vinyylipunosmatto vaimentaa askelääniä jonkin verran.

”Näissä tapauksissa hotellihuoneisiin on monesti asennettu tammiparkettilattiat, jotka voidaan sävyttää usealla eri tavalla ja viimeistellä pintalakkauksella. Käytävien lattioilla saatetaan käyttää tekstiilimattoja ja kylpyhuoneissa klinkkerilattioita.”

”Tammiparketti on valmis tuote, joka valmistetaan tammiviilusta. Kun sen paksuus on muutamia millimetrejä, lattiapinta on mahdollista hioa ainakin kerran”, Virkkunen mainitsee.

”Tämäntyyppinen lattia on ekologinen ja kestävä, mutta tammimateriaalin valinta on myös tyylikysymys: se soveltuu hyvin yhteen rakennusten historiallisen arkkitehtuurin kanssa.”

Toisaalta esimerkiksi koulu- ja sairaalarakennuksiin asennetaan paljon linoleumi- ja vinyylilattioita.

”Vinyylipunosmatto vaimentaa askelääniä jonkin verran. Lisäksi lattian alle on mahdollista asentaa alushuopa, joka vielä tehostaa askeläänien vaimennusta”, toteaa Virkkunen.∎


kuva
Kuva: Joonas Nieminen – Villa Griini, kovapuulattia B:hard Tammi Crack öljytty, leveys 283mm

Kovia puupintoja

Woodpowder-kovetteiset kovapuulattiat tulivat markkinoille Suomessa noin viisi vuotta sitten.

”Näihin kovapuulattioihin käytetty puu on kovetettu tavallista puuta kolme kertaa kovemmaksi”, kertoo Innofloor Oy:n toimitusjohtaja Matti Kekäläinen.

”Kovapuulattia on vaihtoehto esimerkiksi kolmikerrosparketille, jossa kulutuspintana on 3 mm:n vahvuinen kerros yleisimmin tammipuuta.”

Pintarakenteena kovapuulattioissa on 0,7 mm jalopuuta. Lattiassa on HDF-runko (High Density Fiberboard) ja taustaviiluna esimerkiksi koivuviilu.

”Pintaviilun ja HDF-levyn välissä on woodpowder-kerros, joka on korkeassa lämpötilassa ja paineessa sulanut nesteeksi sekä liimannut ja kovettanut pinnan kolme kertaa tavanomaista kovemmaksi. Lisättyä formaldehydiä ei ole”, Kekäläinen mainitsee.

”Viilu otetaan tukista leikkaamalla, jolloin sahanpurua ei synny. Samasta raaka-ainemäärästä saadaan vähintään kuusi kertaa enemmän lattioita kuin jos perinteisellä sahatulla viilutekniikalla tehtäisiin tavallista leveälankkuista parkettia.”

Kekäläinen arvioi, että näiden uudentyyppisten kovapuulattioiden asentaminen on yleistymässä.

”Tällaiset lattiat ovat vähitellen nostaneet osuuttaan markkinoilla. Muutamat yritykset Suomessa markkinoivat niitä.”

”Kovapuulattiassa on ohut pinta, joten se ei ole hiottavissa – mutta se ei ole suuri ongelma, koska yleensäkin vain noin viittä prosenttia lattioista hiotaan.”

Keskimäärin kovapuulattian hinta on suunnilleen puolet vastaavan levyisen lankkuparketin hinnasta. Kekäläisen mukaan kovapuulattioiden ’eläminen’ on huomattavasti pienempää kuin tavallisen parketin, joten ne pitävät muotonsa ja toimivat hyvin myös lattialämmityksen kanssa.

”Usein kovapuulattioita asennetaan omakotitaloihin niin uudiskohteissa kuin myös lattiaremonttien yhteydessä. Niistä saa hyvän lattian kohtuurahalla”, Kekäläinen kehuu lattiatyyppiä.

”Puuta säästävä kovapuulattia on ympäristöystävällinen rakenne.

”Kerrostalojen uudisrakentamisessa käytetään paljolti yhä perinteistä kolmisauvaparkettia, joka on monien rakennusliikkeiden suosiossa edullisen hintansa vuoksi.”

Lattian viimeistelyyn lakkoja ja öljyjä

Eksoottisten, muun muassa sademetsissä kasvavien puiden kysyntä lattiamateriaaleina vähenee nykyään koko ajan.

”Puuta säästävä kovapuulattia on ympäristöystävällinen rakenne”, Kekäläinen korostaa.

”Lattiapinnan värisävyä on mahdollista muuttaa erilaisilla värjäyksillä tai höyryttämällä. Kovapuulattiaan saa myös tumman pinnan. Pinnoitevaihtoehtoina ovat joko öljy tai lakka.

Öljyn ja lakan ero näkyy lattiapinnassa siten, että öljyllä saadaan himmeämpi mattamainen pinta.

”Lisäksi öljypintaa on hoitoöljyttävä säännöllisesti ja puhdistettava pinta sille tarkoitetuilla pesuaineilla. Lakkapinta on helppohoitoisempi, koska sille ei voi eikä tarvitse tehdä muuta kuin imuroida ja puhdistaa miedolla pesuaineella”, Kekäläinen selittää.

”Toisaalta öljypintaan tulleita pieniä naarmuja voi korjata hoitoöljyämällä.”

Joitakin markkinoille tulleita kovapuulattioita on moitittu riittämättömästä kovuudesta. Näissä lattioissa ei ole käytetty woodpowder tekniikkaa.

”Woodpowder-tekniikalla valmistettu kovapuu on tehty kulutuskestäväksi. Se kestää iskuja, kolhuja ja korkokenkiä”, vakuuttaa Kekäläinen.

kuva
Kuva: Petri Jauhiainen – Kovapuulattia B:hard Tammi Style Saphir Kalanruoto öljytty

Kuvioparkettia hotellikäyttöön

Arkkitehdit suosivat Kekäläisen mukaan kuvioparketteja, esimerkiksi kalanruotokuvioita.

”Tällaisten kuvioparkettien asennus on hieman haasteellisempaa, koska ne ovat yleensä alustaan liimattavia. Silloin asennustyössä vaaditaan paljon ammattitaitoa. Nyt markkinoille on kuitenkin tullut ensimmäinen uivana asennettava kovapuinen kalanruotolattia.”

Hintansa ja asennettavuutensa perusteella kovapuulattiat soveltuvat esimerkiksi julkisten rakennusten lattioihin, vaikkapa hotelleihin. Kovapuulattiat luokitellaan B-paloluokkaan eli turvallisemmiksi kuin D-paloluokan vakioparketit.

”Lattia on myös nopeampi asentaa, kun sitä ei tarvitse liimata alustaan. Aiemmin on käytetty paljon vinyylilattioita, mutta niiden käyttö vähenee”, Kekäläinen pohtii.

Parhaillaan kovapuista kalanruotolattiaa asennetaan muun muassa Tampereen Hotelli Ilvekseen, joka avataan remontin valmistuttua loppusyksyllä 2021.

”Tällaiset lattiat asennetaan siellä kaikkiin hotellihuoneisiin.”∎


kuva
Kuva: Master Builders Solutions Finland Oy – Jätkäsaaren setlementtitalo.

Massalattioita moneen käyttöön

Markkinoinnin ja myynnin kehitysvastaava Severi Virtanen Master Builders Solutions Finland Oy:stä suosittaa esimerkiksi sairaaloihin ja päiväkoteihin massalattioita, jotka voivat olla joko epoksi- tai polyuretaanipinnoitettuja.

”Tällaisissa lattioissa on paljon värivaihtoehtoja ja kymmeniä eri sävymahdollisuuksia. Lattiat korvaavat aiemmin käytössä olleita lattiatyyppejä, joiden on todettu aiheuttaneen muun muassa erilaisia sisäilmaongelmia.”

”Toisaalta massalattia on pehmeämpi kuin betonilattia ja siten parantaa kävelymukavuutta, mikä on tärkeää vaikkapa kouluissa ja päiväkodeissa”, mainitsee Virtanen.

Massalattia toteutetaan lisäämällä pohjusteaineen päälle 2–3 kerrosta runkomassaa sekä sen jälkeen pintalakka. Asennus kestää keskimäärin neljä päivää, minkä jälkeen lattian tulee kuivua noin viikon ajan ennen käyttöönottoa.

”Nämä lattiat soveltuvat hyvin myös märkätiloihin. Hygieenisyyttä ja vesieristystä voidaan suihkutilassa tehostaa jatkamalla lattiaa saumattomasti seinän alaosaan. Massalattia on muutenkin helppo siivota ja se on käyttäjien näkökulmasta mukavan tuntuinen lattiatyyppi”, Virtanen toteaa.

”Viime vuosina massalattioita on toteutettu melko paljon, muun muassa kymmeniin kouluihin.”

”Massalattioiden etuja ovat niin ikään hyvä ulkonäkö ja kestävyys.

kuva
Kuva: Master Builders Solutions Finland Oy – Uramon koulu.

Saumaton lattiarakenne

Polyuretaani-massalattian avulla saadaan aikaan saumatonta yksiväristä lattiapintaa.

”Lattia voidaan tehdä myös jopa 20 dB askelääniä vaimentavaksi. Sellainen ratkaisu on käytössä vaikkapa Uramon koulussa sekä Seinäjoen sairaalassa”, Virtanen luettelee.

”Käytännössä pinnoitteiden erona on, että epoksipinta on kova ja polyuretaanipinta pehmeämpi. Lisäksi epoksilla saadaan aikaan vesihöyryä läpäisevä lattiapinta.”

Erikoistiloihin on mahdollista toteuttaa myös staattista sähköä poistavia lattiapinnoitteita.

”Massalattioiden etuja ovat niin ikään hyvä ulkonäkö ja kestävyys. Viimeistelyvaihtoehtojakin on paljon, mikä on arkkitehtien näkökulmasta tärkeä kysymys”, muistuttaa Virtanen.

”Lattian ei tarvitse välttämättä olla harmaa. Joskus sen pinta voi olla vaikkapa kirkkaan punainen. Toisaalta lattiavärejä voidaan käyttää opasteina, jolloin lattiaan saadaan funktionaalisuutta. Esimerkiksi tuetun asumisen yksiköissä reittejä voidaan merkitä eri väreillä.”

Virtasen mukaan kymmenkunta yritystä Suomessa asentaa tämäntyyppisiä massalattioita. Master Builders Solutionsin lattiatuotteet valmistetaan pääosin Keski-Euroopassa.

”Asennus vaatii tarkkuutta ja erityisosaamista. Oikeat työtekniikat ovat tärkeitä”, Virtanen tähdentää.∎

Teksti: Ari Mononen

Mitä mieltä olit artikkelista?

vote 1 vote 2 vote 3 vote 4 vote 5

Seuraa Prointerior

Prointerior uutiskirje

UUSIMMAT

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
prointerior 4/2024

prointerior-lehti



Seuraa Prointerior
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prologistiikka »     prometalli »     proresto »     seatec »