mainos_1102

Projektiesittelyt (kohteessa mukana)
Sisäpinnat ja tilaosat (akustoinnit)

Keski-Suomen Sairaala Nova

artikkelikuva: Keski-Suomen Sairaala Nova

Rauhallinen ääniympäristö tekee olon turvallisemmaksi ja nopeuttaa toipumista. Hyvä akustiikka on yksi potilaslähtöisen sairaalasuunnittelun avainasioista.

”Tavoitteena oli luoda uusi nykyaikainen keskussairaala palvelemaan Keski-Suomen maakunnan asukkaita”, kertoo Keski-Suomen Sairaala Novan projektijohtaja Jari Ilves.

Uusi keskussairaala valmistuu vuoden 2020 lopussa. Mittavan rakennushankkeen kokonaisala on 100 000 bruttoneliömetriä ja projektin kustannusarvio on noin 411 miljoonaa euroa. Sairaala Novan arkkitehtisuunnittelusta on vastannut JKMM Arkkitehdit ja kohteen pääsuunnittelija on arkkitehti Teemu Kurkela.

Ilveksen mukaan uuden sairaalan suunnittelua on ohjannut kahdeksan periaatetta, joista päällimmäisenä on ollut ajatus: potilas ensin.

”Toinen iso lähtökohta on ollut luoda terveellinen ja turvallinen työympäristö henkilökunnalle ja hoitoympäristö potilaille. Ja tietysti niin, että se palvelee nykyaikaista sairaanhoitoa”, Ilves sanoo.

Sairaalasuunnitteluun on kytketty monia eri tahoja ja asiantuntijoita, jotka ovat kehittäneet uusia toimintamalleja tukevia ratkaisuja yhdessä käyttäjän kanssa. Yhtenä tärkeistä tavoitteista on ollut hyvä äänisuunnittelu.

kuva

”Sairaalaympäristössä äänimaailman vaatimukset tulevat pitkälti Suomen rakennusmääräysten mukaisesti, ja siellä on asetettu tavoitteita ja tasoja vaatimuksena hoitoympäristölle ja hoitolaitokselle”, Ilves kertoo. ”Kun puhutaan nimenomaan erikoissairaanhoidosta, on tiettyjä toimintoja, jotka vaativat erityistä äänisuunnittelua”, jatkaa Ilves. ”Sairaalaympäristön äänisuunnittelu on omanlaisensa, ja kun täytetään viranomaismääräykset, ollaan jo pitkällä”, Ilves toteaa.

”Nova Sairaalan alakatot ja akustiikkalevyt vastaavat odotuksia. Laatu on sitä, mitä alakatoilta on vaadittu.”

Rauhallinen ja stressitön äänimaailma

”Siitä on toistakymmentä vuotta, kun olin ensimmäisen kerran rakennuttajaan yhteydessä sairaalaprojektin akustiikka-asioista ja ääniympäristöistä”, kertoo terveydenhuollon tilojen konseptikehittäjä Jyrki Kilpikari Saint-Gobain Finland Oy:ltä. ”Minun työhöni kuuluu valistaa tilojen käyttäjiä sairaaloiden ääniympäristön merkityksestä niin henkilökunnalle kuin potilaille, ja saada ajatus eteenpäin, että ääniympäristöstä huolehdittaisiin”, Kilpikari kertoo.

Henkilökunnalla on sairaaloissa melkoinen kiire, joten työympäristö ja työviihtyvyys ovat tärkeitä päämääriä. ”Kun sisäympäristötutkimuksia tehdään; oli ne sitten sairaaloita tai toimistoja, niin yleensä ääni ja melu ovat sellainen asia, mikä nousee työntekoa häiritsevimmäksi tekijäksi ja aiheuttaa stressiä työntekijöille”, kertoo Kilpikari. ”Työteho kasvaa meluttomassa ympäristössä, kun työhön ei tule turhia keskeytyksiä.”

kuva

Kilpikari kertoo, että on olemassa tutkimusnäyttöä siitä, että hyvä ääniympäristö nopeuttaa vuodepotilaan toipumista ja vähentää monesti jopa kipulääkityksen tarvetta. ”Nämä ovat niitä asioita, joita olemme Ecophonilla korostaneet”, Kilpikari sanoo. ”Rauhallinen ympäristö tekee potilaan olon turvallisemmaksi.”

Parempi ympäristö silmälle, korvalle ja mielelle

”Ecophonilla on sellainen toiminta-ajatus, että haluamme tarjota paremman ympäristön silmälle, korvalle ja mielelle”, Kilpikari toteaa. ”Yksi ajatus on se, että akustiikkaratkaisut ovat ulkonäöltään sopivia kyseisiin tiloihin, ja että arkkitehti löytää tuotevalikoimasta mieleisensä.”

”Akustiikkalevyt ovat aina näkyviä pintoja, mikä vaikuttaa sisätilan ilmeeseen. Silmä näkee kaunista, korvassa tuntuu miellyttävältä, jolloin mielessä pään sisälläkin on vähän parempi olotila”, Kilpikari kuvailee.

Sairaalaympäristöissä yleistilat eivät välttämättä poikkea vaatimuksiltaan normaaleista toimistoympäristöistä. Vastaavasti hoitotiloissa hygienia- ja puhdistettavuusvaatimukset korostuvat.

”Mikäli kattopinnat halutaan yhdennäköisiksi, niin se onnistuu. Hygieniatuotteet ja niin sanotut perustuotteet ovat ulkoasultaan samannäköisiä eli niillä saadaan toteutettua eri ominaisuudet, vaikka kattopinta haluttaisiin kaikissa tiloissa yhdennäköiseksi”, Kilpikari opastaa.

kuva

Ecophonin perustuotteet kestävät nihkeän pyyhinnän, ja Hygienia-tuotesarjasta löytyy tuotteita, jotka kestävät vesipesua. ”Yksi tavoite on, että akustiikkalevy kestää katossa puhdistusta ja vahvoja desinfiointiaineita vaurioitumatta. Tämä ei ole akustiikkalevylle ihan tyypillinen ominaisuus”, esittelee Kilpikari.

”Olemme myös kehittäneet taustapinnaltaan pinnoitettuja levyjä, joilla koetetaan saada kaikki mahdolliset hiukkaspäästöt minimoitua esimerkiksi leikkaussalitiloissa."

”Tulevaisuudessa rakennetaan paljon sairaaloita ja Sairaala Nova on hyvä esimerkki siitä, mihin tulisi pyrkiä. Toiveena on, että akustiikka ja ääniympäristö, ja sitä kautta henkilökunnan ja potilaan hyvinvointi huomioitaisiin tulevaisuudessakin yhtä huolella, kuin tässä hankkeessa.”

Ulkomuodoltaan poikkeava sairaalarakennus

”Lähtökohtana suunnittelussa meillä on ollut, että yritetään luoda mahdollisimman epäsairaalamainen ilmapiiri”, kertoo Sairaala Novan projektiarkkitehti Juho Pietarila JKMM Arkkitehdeilta. ”Tavoitteena on ollut, ettei rakennusta koeta sairaalamaisena ympäristönä vaan se on enemmän hyvinvointikeskus”, toteaa Pietarila. ”Sen takia rakennuksen ulkomuotokin on värimaailmaltaan ja ulkonäöltään hieman poikkeava, mitä sairaalarakennukset yleensä ovat.”

Pietarila kertoo, että sairaalarakennuksessa on valtava määrä tekniikkaa, mikä pitää saada äänieristettyä ja vaimennettua. Sairaalassa on korkeat vaatimukset desibeliarvoineen ja vaatimuksineen eikä kaikua haluta.

kuva

”Suunnittelun alussa päädyttiin pääosin siihen, että käytetään villalevyjä”, kertoo Pietarila. ”Rupesimme haarukoimaan eri valmistajia ja sitä, keneltä löytyy laaja tuoteportfolio, ja mistä pystytään poimimaan eri vaatimustason tuotteet”, Pietarila kertoo.

”Ecophonin portfolio on hyvin laaja, ja sieltä löytyy oikeastaan melkein kaikkiin tiloihin sopiva tuote. Ja siten, että lopputulokseen pystyy ulkonäöllisesti vaikuttamaan; valikoimasta löytyy eri listajärjestelmiä tai vaihtoehtoja sille, halutaanko piilokiinnitteistä vai täysin helposti avattavaa T-listakattoa”, luettelee Pietarila. ”Sairaalan käytön kannalta on oleellista, että kaikkeen tekniikkaan päästään käsiksi ja sen takia tässä hankkeessa on pääosin päädytty kokonaan avattaviin ratkaisuihin.”

Akustiikan suunnittelussa on tehty yhteistyötä, kun sopivia tuotteita on valittu. ”Olemme saaneet Ecophonilta suunnitteluapua myös listajärjestelmien ja tuotteiden valitsemiseen”, Pietarila sanoo.

Yleisväriltään akustiset pinnat ovat käytännön syistä pääasiassa valkoisia, ja tehostevärejä on käytetty harkitusti lähinnä seinäpinnoissa. ”Laajuus on niin mittava, että erikoisvärien käyttö tämmöisillä alueilla olisi haastavaa”, kertoo Pietarila.

”Potilashuoneiden pystypinnoilla, muun muassa sänkyjen päädyissä, on käytetty taideprinttejä, jotka ovat osa kokonaisuutta ja sairaalan taidesuunnitelmaa, ja sopivat visuaalisesti muuhun ympäristöön.”

Lisätietoja: www.ecophon.fi

Teksti: Tanja Karpasto
Kuvat: Juha Sarkkinen

kuva

kuva

Mitä mieltä olit artikkelista?

vote 1 vote 2 vote 3 vote 4 vote 5

Seuraa Prointerior

Prointerior uutiskirje

UUSIMMAT

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
prointerior 4/2024

prointerior-lehti



Seuraa Prointerior
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prologistiikka »     prometalli »     proresto »     seatec »