mainos_1112

Runko ja rakennustuotteet (ikkunat, lasituotteet)

Läpinäkyvää arkkitehtuuria

artikkelikuva: Läpinäkyvää arkkitehtuuria

Kuva: Mikael Lindén

Lasi on näyttävä materiaali, josta voidaan toteuttaa tyylikkäitä lasiseiniä ja -rakenteita. Materiaalina lasi on monipuolinen, ja sen rakennusteknisiä ominaisuuksia kehitetään jatkuvasti. Antennilasitus parantaa sisätilojen mobiilikuuluvuutta ja äänieristävyys lisää asumisviihtyvyyttä.

”Lasilla luodaan läpinäkyvää arkkitehtuuria, valoisuutta ja keveyttä suurissa toteutuksissa. Arkkitehtonisesti detaljimaailma on todella tärkeää, jotta esimerkiksi lasiseinän toteutus on tyylikäs”, sanoo arkkitehti SAFA Matti Linko Arkkitehdit Soini & Horto Oy:ltä.

Suuret ikkunat tai lasiset julkisivut tuovat luonnonvalon ja ympäröivän maiseman lähemmäs tilan käyttäjiä. Julkisten rakennusten lisäksi pientaloissa käytetään lasipintoja.

”Lasirakenteissa olisi huomattavia mahdollisuuksia, joita ei vielä juurikaan hyödynnetä Suomessa. Lasin käyttö kantavana ja jäykistävänä rakenteena on meillä harvinaista. Esimerkiksi Helsingin Musiikkitalossa on hyödynnetty lasia paitsi näyttävinä lasiseininä myös tuulijäykisteinä”, Linko pohtii.

Lasia käytettäessä on huomioitava useita teknisiä seikkoja kuten kestävyysvaatimukset, aurinkosuojaus ja lämmöneristävyys. Julkisivuissa ja muissa suuren mittakaavan lasirakenteissa lämmöneristävyysvaatimukset ovat korkeat.

”Lasin lämpöeristävyys on nykyisin hyvä, ja lasimateriaalien eristävyyttä kehitetään edelleen paremmaksi. Tämän vuoksi suunnittelussa ja toteutuksessa on muistettava huomioida mahdollinen huurtuminen kylminä vuodenaikoina”, Linko sanoo.

Vuoden Lasirakenne 2020 -palkinto Triplalle

Lasialan toimintaa kehittävä Suomen Tasolasiyhdistys ry on myöntänyt Vuoden Lasirakenne 2020 -palkinnon Triplalle, jonka lasirakenteiden suunnittelusta ja toteutuksesta vastasivat Arkkitehdit Soini & Horto Oy ja Sweco Architects Oy. Kahden vuoden välein jaettavalla palkinnolla nostetaan esille näyttäviä, haastavia ja kiinnostavia lasirakentamisen kohteita.

”Lasirakenteet olivat vahvasti mukana suunnittelussa jo kilpailuehdotusta laadittaessa ja ne ovat kohteen arkkitehtuurille olennaisia. Ikkunaboxit, jotka ovat Triplan näkyvimpiä lasirakenteita, toteutettiin alkuperäisen ehdotuksen mukaisesti. Toteutus on ainutlaatuinen, ja ikkunaboxien suunnittelu oli vaativaa teknisen toimivuuden varmistamiseksi ja jo suuren koon vuoksi”, kertoo Linko.

kuva
Kuva: Pihla Group Oy

Swecon arkkitehtien suunnittelemassa asemalohkossa on taitteinen lasiseinä, jonka silkkipainokuvio antaa asemalle pehmeän ilmeen vähentämällä heijastavuutta. Lisäksi taitelasin tekstuuri keventää suurta rakennuskokonaisuutta. Sopivan läpinäkyvyyden löytäminen asetti suunnittelulle haasteita.

”Asuinrakennusten parvekelasijulkisivuissa pyrittiin kristallimaiseen ja elävään vaikutelmaan. Lasikaiteita on kolmella eri syvyydellä ja ne muodostavat sattumanvaraisen näköisen elävän julkisivun”, Linko sanoo.

Aseman, keskilohkon ja asuinlohkon lasirakenteisiin saatiin yhtenäistä ilmettä ja ehjää kokonaisuutta varioimalla mittasuhteita. Näyttävimpien lasirakenteiden lisäksi Triplassa on käytetty lasia kattoikkunoissa, valoaukoissa ja lasikatteissa.

Lasiratkaisuilla korkeat tekniset vaatimukset

Lasivalinnoilla voidaan vaikuttaa ikkuna- ja ovituotteiden energiatehokkuuteen, äänieristävyyteen ja käyttöturvallisuuteen. Lainsäädännön vaatimusten täyttämiseksi voi olla haastavaa löytää sopivat tuotteet ja lasiratkaisut.

kuva
Kuva: Pihla Group Oy

”Tuotemäärityksiä ja lasiratkaisuja uudis- ja saneerauskohteisiin suunniteltaessa kannattaa huomioida edellä mainitut”, sanoo Pihla Group Oy:n tuotekehitysinsinööri ja PihlaPRO myyntikanavan tekninen tuotepäällikkö Hannu Koskela.

Koskelalla on laaja kokemus ikkuna- ja ovirakenteiden alalta ja hän toimii Puutuoteteollisuus ry:n ikkunoiden ja ovien teknisen ryhmän puheenjohtajana. Tekninen ryhmä on mukana tekemässä alan standardisointeja ja ohjeistuksia.

”Suunnittelijoilta tulee usein kysymyksiä tuotteiden U- ja g-arvoista, äänieristävyydestä sekä ikkunoiden maksimikoosta. Alan asiantuntijoina opastamme mielellämme suunnittelijoita juuri oikean tuotteen valinnassa”, sanoo Koskela.

Pihla Groupissa testataan ja kehitetään tuotteiden ja komponenttien ominaisuuksia jatkuvasti. Tällä varmistetaan tuotteiden laatu ja tuotestandardin mukaiset suoritustasot. Antennilasituksen käyttö on tällä hetkellä voimakkaasti nousussa.

”Uuden sukupolven antennilasi mahdollistaa matkapuhelimen kuuluvuuden ja datasiirron sisätiloihin, vaikka lasituksissa on useita selektiivipintoja. Se toimii mobiilisignaalille reittinä rakennuksen seinän läpi. Antennilasi levittää signaalin laajasti mahdollistaen kännykän ja muiden mobiililaitteiden toimivuuden missä tahansa huoneessa. Kuuluvuus olisi hyvä huomioida jo suunnitteludokumenteissa”, Koskela kuvailee.

Lasi suojaa auringolta

Antennilasituksen ohella auringonsuojalasitus kiinnostaa suunnittelijoita ja rakennuttajia. Lasirakenteilta vaaditaan nykyisin hyvää energiatehokkuutta sekä matalaa auringonsäteilyn kokonaisläpäisykerrointa.

”Auringonsuojalasitus estää auringon säteilyenergian pääsyn huonetiloihin. Lasituksia suunniteltaessa olisi huomioitava rakennuksen sijoittuminen ilmansuunnittain. Auringonsuojalasitusta kannattaa käyttää rakennuksen etelä- ja länsisivuilla, mutta itä- ja pohjoissivuilla auringonsuojausta ei välttämättä tarvita”, sanoo Koskela.

Tämän päivän asuintalorakentamisessa suositaan suuria ikkunoita, minkä johdosta luontokokemus saadaan osaksi arkea. Auringonsuojalasina kannattaa käyttää optisesti mahdollisimman kirkasta sekä karkaistua lasia lämmön aiheuttamien lasirikkojen välttämiseksi. Ikkunoiden väreiksi voidaan nykyisin valita myös tummia sävyjä. Avattavien tummien ikkunoiden välitilan lämpö nousee kymmeniä asteita korkeammaksi kuin vaaleiden. Tämä koskee sisäpuitteiden väritystä sekä karmin värejä. Ulkopuitteiden ja karmiverhous alumiinien tummat sävyt eivät aiheuta merkittävää lämmönnousua.

”Avattavan ikkunan äänieristävyys on parempi kuin kiinteän ikkunan ja sen peseminen asunnon sisäpuolelta onnistuu. Suurempien avattavien ikkunoiden puitepaino voi nousta yli sadan kilon. Puitepaino ei saisi nousta liian korkeaksi, jotta ikkunaa on turvallista käyttää. Jos tarvitaan 4–6 neliömetriä yhtenäistä lasipinta-alaa, kiinteä ikkuna on ainoa mahdollisuus. Suurissa ikkunapinnoissa joudutaan yleensä käyttämään turvalasia, mikä lisää lasin painoa entisestään. Mikäli kohteessa on putoamisvaara, on käytettävä standardin mukaista käyttökohteen vaatimukset täyttävää laminoitua lasia”, Koskela kertoo.

Rakennesuunnittelussa on huomioitava ikkunoihin kohdistuvat tuulenpaineet. Tuulisilla alueilla kuten meren rannassa tuulenpaineet saattavat rajoittaa ikkunoiden kokoa. Rakennuksen vaippaan ilmansuunnittain tehdyistä tuulenpainekuormituslaskelmista voidaan mitoitusohjelmalla laskea ikkunoiden ja ovien lasitusten lasivahvuudet.

”Mitä tarkemmin rakenteita ja tuotteiden suoritustasoja koskevat vaatimukset on huomioitu suunnitteluvaiheessa, sitä helpompaa on tehdä vertailukelpoiset tarjouspyynnöt ikkunoista ja ovista”, Koskela toteaa.

Teksti: Merja Maukonen

Mitä mieltä olit artikkelista?

vote 1 vote 2 vote 3 vote 4 vote 5

Seuraa Prointerior

Prointerior uutiskirje

UUSIMMAT

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
prointerior 4/2024

prointerior-lehti



Seuraa Prointerior
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prologistiikka »     prometalli »     proresto »     seatec »