mainos_1112

Talotekniikka (ilmastointi ja jäähdytys)

Matalaenergiajärjestelmä paransi työviihtyvyyttä Technopoliksessa

artikkelikuva: Matalaenergiajärjestelmä paransi työviihtyvyyttä Technopoliksessa

Helsinki-Vantaan lentoaseman lähistöllä Aviapoliksessa on jo kolme Technopolis-toimistotaloa, joihin on asennettu Sensus-matalaenergiajärjestelmä. Viimeksi järjestelmä asennettiin Technopoliksen uuteen 7. rakennusvaiheeseen. Käyttäjät ovat tyytyväisiä nykyaikaiseen talotekniikkaan, joka säästää energiaa, lisää työtilojen viihtyisyyttä ja parantaa sisäilman laatua.

Erityisesti toimistokiinteistöihin tarkoitetun Sensuskokonaisjärjestelmän on suunnitellut ja toteuttanut Are Oy.

"Sensusta käytetään jo noin 40 toimistokiinteistöissä eri puolilla Suomea. Are Sensus -talotekniikkajärjestelmä on hyvä esimerkki massaräätälöidystä tuotteesta, jossa järjestelmän perustekniikka ja -teknologia ovat aina samat kohteesta riippumatta. Asiakaskohtaisessa räätälöinnissä ja järjestelmän optimoinnissa otetaan huomioon asiakkaiden tilatarpeet ja kohteen erityispiirteet", toteaa liiketoimintajohtaja Vesa Hakkarainen Are Oy:stä.

Sensus-järjestelmä on suunniteltu säästämään ostoenergiaa. Järjestelmän matalaenergiakeskus hallitsee ja hyödyntää kiinteistön sisäisiä energiavirtoja.

"Tällainen järjestelmä edustaa rakennustekniikan uutta tulevaisuutta. Kokonaisjärjestelmä takaa hyvät sisäolosuhteet sekä on samalla energiaja kustannustehokas", Hakkarainen sanoo.

"Järjestelmä soveltuu monenlaisiin käyttökohteisiin. Toimistojen lisäksi se voidaan asentaa esimerkiksi sairaaloihin ja myös isoihin asuinkerrostaloihin."

Tekniikka säästää energiakustannuksia
Sensus-järjestelmän viimeisin käyttäjä Helsingin lentoaseman tuntumassa sijaitsevalla Aviapolis-alueella on Technopoliksen älykkään yrityskeskittymän 7. rakennusvaihe (G-talo), joka valmistui Teknobulevardi 3–5:een Vantaalla kesällä 2015. Are vastasi järjestelmäasennuksesta.

Uudisrakennuksen pinta-ala on noin 5 300 neliömetriä. Laajennusosaan kuuluu lisäksi 272 autopaikan pysäköintitalo.

Technopolis Oyj:n kiinteistöjohtaja Kari Kokkonen kertoo, että Technopoliksessa Sensus-järjestelmä tunnetaan jo pitemmältä ajalta.

"Vantaan Aviapoliksessa Sensus on asennettu myös uuden talon viereisiin, aiemmin valmistuneisiin Technopoliksen 4. ja 6. rakennusvaiheen toimistotaloihin."

Kokkosen mukaan käytännössäkin on jo todettu, että kokonaisjärjestelmä on säästänyt kustannuksia.

"Olemme olleet tyytyväisiä. Keskeisiä etuja järjestelmässä ovat energiatehokkuus sekä se, että lämmitys ja jäähdytys on integroitu samaan järjestelmään", Kokkonen arvioi.

"Tilat saadaan vedottomiksi, ja Sensuksen tuottama lämmitys ja jäähdytys pitävät lämpötilan tasaisena. Laitteet toimivat hyvin, kun ne voidaan säätää tilojen mukaisesti."

Hienosäädöt mahdollisia
Kiinteistön valaistus on yksi osa talotekniikan kokonaisjärjestelmää.

"Sensus-järjestelmän kattopaneelit, joita käytetään myös lämmityksessä, antavat tiloihin epäsuoraa valaistusta. Paneeleissa on vaalea alumiinipinta, joka luo hyvän taustan valaistukselle."

"Integroitu valaistusratkaisu antaa samalla valotehoa tasaisesti toimistoympäristöön", Kokkonen sanoo.

Ensimmäisen käyttövuoden aikana Technopoliksen 7. rakennusvaiheen kiinteistötekniikasta ei ole ainakaan Kokkoselle tullut kielteistä palautetta toimistojen käyttäjiltä.

"Ihmiset ovat tyytyväisiä, kun tilat toimivat siten kuin ne on suunniteltukin toimimaan."

"Monissa Suomen toimistorakennuksissa on kesäaikaan ylijäähdytystä, mutta tätä ongelmaa ei ole Sensus-järjestelmän kanssa esiintynyt."

Kokkonen kertoo, että Technopolis mittaa jatkuvasti omien kiinteistöjensä energiankulutusta ja osin myös sisäilman hiilidioksidipitoisuutta.

"Seuraamme kiinteistöjen sisäilmaolosuhteita ja pidämme olosuhteet hyväksyttävissä rajoissa."

"Toimitilarakentamisessa olosuhteiden hallinta on suhteellisen helppoa: pidetään lämpötila sallitulla alueella ja sisäilma puhtaana. Ei talotekniikka niin kovin monimutkaista ole – sen säädöissä voidaan käyttää hyväksi kokemusperäistä tietoa", Kokkonen selittää.

Technopoliksen kiinteistöhallinto säätää kokonaisjärjestelmää itse, minkä jälkeen toimistoissa voidaan vielä tehdä tilakohtaiset hienosäädöt, enintään pari lämpöastetta ylös- tai alaspäin.

"Kaikissa huonetiloissa on lämpötilan säätömahdollisuus. Mikäli toimistotila koostuu pienistä erillisistä toimistohuoneista, säädöt voidaan tehdä huonekohtaisesti."

"Yksi termostaatti riittää sekä lämmityksen että jäähdytyksen säätämiseen", Kokkonen mainitsee.

Asennukset sallivat väliseinien siirtämisen
Kokkonen laskee järjestelmän hyviin puoliin myös sen, että talotekniikan kokonaisjärjestelmällä lämpöä pystytään siirtämään isossa toimistotalossa puolelta toiselle.

"Kiertoveden paluulämmöllä on mahdollista lämmittää talon toista puolta. Näin voidaan tasapainottaa kiinteistön sisäisiä lämpökuormia."

"Järjestelmässähän on kolmiosainen putkisto. Kylmälle ja kuumalle vedelle sekä paluuvedelle on kaikille omat putkensa", Kokkonen selittää.

Sensus-järjestelmä toimii hyvin myös muuntojoustavien toimistotilojen sähkönjakelussa. Se on Technopoliksessa tärkeä kysymys, koska väliseinäjärjestelmät ovat muunneltavia. Väliseinien purkaminen ja kokoaminen onnistuu jopa yhden illan aikana.

"Kun esimerkiksi rakennetaan lisää huoneita toimistoon siirtämällä väliseiniä, pistorasiapylväiden paikkaa on mahdollista siirtää huonemoduulien sisällä. Silloin ei tarvitse tehdä varsinaisia sähkötöitä."

Edes talon ulkoseinille ei ole asennettu kiinteitä sähköpistorasioita tai lämpöpattereita. Huonetilat lämmitetään kattosäteilijöillä.

"Sensus on ihan fiksu ja käyttäjien kannalta huoleton systeemi. Tosin sen toimintaperusteet kannattaa opetella ymmärtämään, jotta se saadaan säädetyksi parhaalla tavalla", tiivistää Kokkonen.

"On hyvä, että Are hoitaa teknistä huoltoa ja vastaa koko talotekniikan toimivuudesta. Silloin asiat saadaan yhdellä kertaa kuntoon."

Toimiva ratkaisu monitilatoimistoon
Technopoliksen 7. vaiheen rakennushankkeessa Fira Oy toimi urakoitsijana, mutta muutti myös itse samaan taloon. Yhtiöllä on kiinteistössä 1,5 kerrosta toimistotilaa.

"Meillä on moderni työympäristö, jossa ei ole erillisiä työpisteitä vaan työskentelypaikkoja. Se mahdollistaa työskentelyn yhdessä joustavasti ja tehokkaasti", kertoo Fira Oy:n varatoimitusjohtaja Miska Eriksson.

Toimiston keskellä on avara tila, joka on muunnettavissa monenlaiseen käyttötarkoitukseen liikuteltavien sermien ja kalusteiden avulla. Tila on jaettu eri työskentelyalueisiin, ja työntekijät voivat valita sopivan työskentelypaikan työtehtävänsä mukaan.

Tiloista löytyy myös erikoisratkaisuja, kuten saunaksi sisustettu neuvottelutila, keinuja, jumppapalloja sekä juoksumatto.

"Työympäristön sisustusta suunniteltiin ja toteutettiin yhteistyössä Firan henkilöstön kanssa", sanoo Eriksson.

"Tällaisessa muuntojoustavassa ympäristössä Sensus-järjestelmä on toiminut oikein hyvin. Se antaa tiloihin miellyttävästi lämpöä ja jäähdytystä, joten työolosuhteet ovat mainiot."

"Myös moderni kattosäteilijöihin integroitu valaistusratkaisu luo toimivan yleisvalaistuksen ja tuo hyvin valoa myös työpisteisiin."

"Järjestelmä antaa tasaiset ja hyvät olosuhteet sisäympäristöön. Vedontunnetta tai muitakaan ongelmia ei ole esiintynyt", Eriksson kehuu tekniikan toimintaa.

Teksti: merja Kihl ja Ari Mononen
Kuvat: esa ahdenvaara / GSS Lucky-design

Mitä mieltä olit artikkelista?

vote 1 vote 2 vote 3 vote 4 vote 5

Seuraa Prointerior

Prointerior uutiskirje

UUSIMMAT

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
prointerior 4/2024

prointerior-lehti



Seuraa Prointerior
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prologistiikka »     prometalli »     proresto »     seatec »