Projektiesittelyt (toimistorakennukset ja työympäristöt)

Keskon uusi päätoimitalo K-Kampus

Arkkitehtisuunnittelu: JKMM Architects

Sisustussuunnittelu: JKMM Architects ja dSign Vertti Kivi Co.

artikkelikuva: Keskon uusi päätoimitalo K-Kampus

Helsingin Kalasatamaan metroaseman välittömään läheisyyteen on toukokuussa 2019 avattu K-ryhmän uusi päätoimitalo K-Kampus. Rakennuksen seitsemän kerrosta ja 37 000 neliömetriä tarjoaa älykkäät ja muuntojoustavat työskentelytilat sekä kohtaamispaikan noin 1 800 K-ryhmän työntekijälle. Kampuksesta saman katon alta löytyy kaikki kolme toimialaa – päivittäistavarakauppa, rakentaminen ja talotekniikka sekä autokauppa. Kampuksen on tarkoitus yhdistää Keskon toimialoja ja luoda vuorovaikutusta eri alojen välille.

K-Kampus – Keskon uusi päätoimitalo
Tilaaja:
Varma
Pääkäyttäjä: Kesko
Rakennuttajakonsultti: Haahtela-rakennuttaminen Oy
Arkkitehtisuunnittelu: JKMM Architects
Sisustussuunnittelu: JKMM Architects ja dSign Vertti Kivi Co.
Rakennesuunnittelu: Ramboll Finland Oy

Klassinen kaupunkitalo
K-Kampuksen sijainti on monessa mielessä loistava. Kalasataman metroaseman ja Redi kauppakeskuksen vieressä sijaitseva K-Kampus takaa vaivattoman kulkemisen niin K-ryhmän työntekijöille kuin sidosryhmillekin sekä se sopii hienosti osaksi Kalasataman uutta ja kehittyvää kaupunginosaa. K-Kampuksen näyttävä julkisivu suurine lasipintoineen houkuttelee luokseen ja sopii tyylillisesti hyvin ympäristöönsä. Paikallaan muurattu tiiliseinä luo tyylikästä kontrastia lasipinnoille sekä henkii käsin tehtyä vaikutelmaa. Rakennuksen arkkitehtonisessa toteutuksessa panostettiin kestäviin arvoihin sekä sen haluttiin viestivän vastuullisuudesta. Kokonaista korttelin kokoista K-Kampusta voisikin kuvailla klassiseksi kaupunkitaloksi.

"Kampuksesta haluttiin pitkäikäinen ja ajaton sekä haluttiin korostaa kestävää rakentamista. Kampuksen toivottiin olevan vastakohta nykypäivän Business Parkeille, missä arkkitehtuuri saattaa vanhentua nopeasti", pääsuunnittelija arkkitehti Juha Mäki-Jyllilä JKMM Arkkitehdit Oy:stä kertoo.

Henkilöstön osallistaminen
K-Kampus hanke toteutettiin tiukassa aikataulussa, mutta työ pystyttiin viemään tehokkaasti läpi. Hyvin edenneessä projektissa ja onnistuneeseen lopputulokseen päästiin sujuvalla yhteistoiminnalla. Kesko oli mukana alusta saakka vaikuttamassa suunnitteluratkaisuihin, joten se on mahdollistanut noin 200 keskolaisen osallistumisen hankkeen suunnitteluun ja kehittämiseen.

"Hanke toteutettiin projektinjohtopalvelumallilla, joten hanketta suunniteltiin yhdessä keskolaisten kanssa. Rakennuksen suuresta koosta ja tiukasta aikataulusta huolimatta hanke onnistui hyvin", projektipäällikkö Sami Rämänen Haahtela-rakennuttaminen Oy:stä kertoo.

Energiatehokkuus ja laadukkaat tekniset ratkaisut ovat olleet hyvin tärkeässä roolissa K-Kampusta suunniteltaessa. Ratkaisut on valittu korkealaatuisimpien vaihtoehtojen joukosta ja rakennukselle haetaan BREEAM- ja Green Office -ympäristösertifikaatit.

"Edellisessä pääkonttorissa Katajanokalla ilmeni sisäilmaongelmia, jonka takia ilman laatuun on erityisesti panostettu. Sisätilojen materiaalivalintoihin ja talotekniikkaan on kiinnitetty huomiota, jotta siitä tulee toimiva ja pitkäikäinen", sanoo Rämänen.

K-Kampuksen automaatio-ohjattuun valaistukseen, ilmastointiin ja lämmitykseen käytetään tekoälyä. Tekoälyn avulla muun muassa valaistus oppii ihmisten liikkeet, jolloin se säästää energiaa ja lisää työntekijöiden hyvinvointia. K-Kampuksen toimistotilojen jäähdytys ja lämmitysratkaisuissa on myös käytetty uusinta tekniikkaa.

"Tavoitteemme oli saada energiatehokas, korkeatasoinen, skandinaavinen ja arkkitehtonisesti aikaa kestävä rakennus, mikä nyt ja tulevaisuudessa pystyy muuttumaan tilanteiden ja tarpeiden mukaan", kertoo Keskon rakennuttajapäällikkö Seppo Kemppainen.

Joustavat työtilat
K-Kampuksen sisätilat mukailevat hienosti talon arkkitehtuuria. Tultaessa sisään rakennuksen toiseen kerrokseen toivottaa talon keskellä oleva Atrium-sisäpiha tervetulleeksi. Jättiläisen portaiksikin kutsuttua Atriumia voisi kutsua myös talon sydämeksi. Skandinaavisuus, laatu ja avaruus kuvaavat hyvin K-Kampuksen tiloja. Neljän metrin kerroskorkeus ja suuret lasipinnat tuovat tiloihin hienosti väljyyttä ja ilmavuutta.

"Halusimme modernit ja viihtyisät tilat, jotka mahdollistavat joustavat ja inspiroivat työskentelymahdollisuudet työntekijöille. Haluamme että K-Kampus olisi tulevaisuudessakin haluttu työpaikka", Kemppainen selventää.

Talon luonteenomainen selkeys näkyy myös K-Kampuksen sisätiloissa. Rakennuksen värimaailmassa on käytetty luonnonläheisiä sävyjä ja puuta, joka näkyy niin pinnoilla kuin kalusteissakin. Viihtyvyyden takaamiseksi tiloihin on lisätty mahdollisimman paljon akustoivia pintoja ja kerroksissa eri väreillä on pyritty luomaan omaa identiteettiä.

Toimistotilojen lisäksi K-Kampuksesta löytyy myös sidosryhmille suunniteltuja tiloja. Kampuksessa on muun muassa tuotetutkimuslaboratorio, tuotekehityskeittiö, Foodster-keittiö ja näyttelytila missä voidaan järjestää tapahtumia ravintola ja catering-asiakkaille, mediakeittiö, missä kuvataan sisältöä televisioon ja sosiaaliseen mediaan sekä erilaisia tapahtuma- ja showroom-tiloja. Rakennuksesta löytyy myös henkilökunnan oma liikuntatila, missä on pesu ja saunatilat sekä oma terveysasema.

Yhteistyötä, vuorovaikutusta ja tiedonkulkua
K-Kampuksen toimistotilat ovat modernit työtilat, mitkä tukevat työntekijöiden erilaisia tarpeita. Oman työhuoneen tai työpisteen sijaan Kampuksella jokainen työntekijä voi työskennellä juuri sellaisessa paikassa, mikä parhaiten tukee työn tekemisen tapoja. Rakennuksen taukotiloihin on myös panostettu.

"K-Kampuksessa on pyritty häivyttämään taukotilan ja työtilan eroja. Rakennuksesta löytyy hyvin paljon erilaisia tapoja, miten työntekijät pystyvät työskentelemään talossa. Taukotiloissa on myös sähköpisteitä, jotta myös niissä pystyy työskentelemään", Mäki-Jyllilä kertoo.

Kampukselle siirtymisen myötä käyttöön on otettu uusia työtapoja ja -välineitä, mitkä mahdollistavat avoimen ja ketterän yhteistyön Keskolaisten välillä. Rakennuksesta löytyy yli sata neuvottelutilaa ja hiljaisen työskentelyn pisteitä. Talon seitsemänteen kerrokseen on suunniteltu koko kerroksen kokoinen Go working -tila, mistä avautuu komeat näkymät kaupungin ylle.

"Avoimilla layout ratkaisuilla halusimme luoda ja mahdollistaa spontaaneja kohtaamisia K-ryhmän eri toimialojen välillä sekä tehostaa tiedonkulkua ja toimintaa. Toimialojen siirtyminen saman katon alle mahdollistaa myös nuorten urakehityksen tukemista ja notkeampaa tehtävän kiertoa, kuten esimerkiksi toimialalta toiselle siirtymistä talon sisäisesti", Kemppainen mainitsee.

Teksti: Heli Mäkiranta


Aulakahvilan sekä foodsterin kauniit erikoiskalusteet ovat Sunship Interiorsin käsialaa. He toimittivat myös toisen kerroksen ravintolatilojen puusepänkalusteet. Kuva: prointerior Tom Appelroth


Aulan sisustuksen on suunnitellut dSign Vertti Kivi & Co. Kuva: Tom Appelroth


Kuva: © Mika Huisman/Decopic Oy


Kaikki näkyvät valkoiset pinnat kerrosvälien otsissa sekä portaiden sivut ja pohjat ovat akustoivaa Lumir Spraytä. Kuva: © Mika Huisman/Decopic Oy


Kuva: © Mika Huisman/Decopic Oy


HSL ALU (Rw37dB) liukuovet on toimittanut HSL Group Oy. Kuva: Pauliina Salonen


Bolon Elements on sekä ajaton että moderni lattiapäällyste, joka saa innoituksensa sekä skandinaavisesta että japanilaisesta arkkitehtuurista. Kuvassa sävy Elements Birch. Kuva: Pauliina Salonen


Kuva: Pauliina Salonen


Kuva: Pauliina Salonen


Kuva: Pauliina Salonen


Kuva: Pauliina Salonen


Kuva: Pauliina Salonen


Kuva: Pauliina Salonen


kuvat © prointerior Tom Appelroth






















Seuraa Prointerior
Facebook, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »

!-- Go to www.addthis.com/dashboard to customize your tools -->